transmission wont hold gear - Third Generation F-Body Message Boards


Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > Transmissions and Drivetrain
Search

Transmissions and Drivetrain Need help with your trans? Problems with your axle?

transmission wont hold gear

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-04-2005, 11:48 AM   #1
Supreme Member
iTrader: (1)
 
88305tpiT/A's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Brookfield, MA USA
Posts: 1,186
Car: 08 Civic SI, 81 K-10 shortbed
Engine: 2.0L, 383ci
Transmission: 6sp, TH350


transmission wont hold gear

I just installed a new transmission today and I am having problems with it.

The transmission wont go into gear and when I do get it into gear it wont hold.

The TCI instructions said to put a quart into the converter (new TCI) and then 4 quarts into the trans.

Then start the car and fill the rest of the way with the back wheels off the ground.

I did this but the trans wouldent go into reverse or drive when I shifted there. I can give it a little gas and when I let off it goes into gear. but then when I shift to drive it just acts like its in neutral unless I do the gas thing.

What is wrong???

Its a turbo 350.

Thanks for any help.
__________________

My old TransAm was my first car, now gone.
88305tpiT/A is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 12-04-2005, 01:56 PM   #2
Supreme Member
iTrader: (1)
 
88305tpiT/A's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Brookfield, MA USA
Posts: 1,186
Car: 08 Civic SI, 81 K-10 shortbed
Engine: 2.0L, 383ci
Transmission: 6sp, TH350


Nevermind, Filled the trans all the way and now it works fine.
88305tpiT/A is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 12-04-2005, 09:31 PM   #3
Senior Member
 
84z28350's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Yellowknife, NWT, Canada
Posts: 3,003
Car: 84 Z28
Engine: 357
Transmission: TH-350C
Axle/Gears: 3.43

Done that a few times, though the trans was dead when it wouldnt go into gear and it just needed a quart or 2 of fluid
84z28350 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 12-05-2005, 12:52 AM   #4
Moderator
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2002
Location: Moorestown, NJ
Posts: 9,962
Car: 88 Camaro SC
Engine: SFI'd 350
Transmission: TKO 500
Axle/Gears: 9-bolt w/ 3.23's


Send a message via AIM to dimented24x7
A trans needs somehwere around 12+ quarts or so.

Its really bad for the clutches to not have enough fluid. Theyre only made of paper and glaze/burn real easy with slippage.
dimented24x7 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 12-08-2005, 05:05 PM   #5
Supreme Member
iTrader: (1)
 
88305tpiT/A's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Brookfield, MA USA
Posts: 1,186
Car: 08 Civic SI, 81 K-10 shortbed
Engine: 2.0L, 383ci
Transmission: 6sp, TH350


Well I filled it with enough fluid but now I have a different problem. The trans wont downshift into first gear when I come to a stop. when I step on the gas again it just stays in 2nd.

Sometimes just when I come to a complete stop it SLAMS into first.

Any ideas?

Last edited by 88305tpiT/A; 12-08-2005 at 07:49 PM.
88305tpiT/A is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 12-12-2005, 08:29 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: SoCal "Riverside"
Posts: 550


i'm kinda having a similiar prob. sometimes when i take off from a dead stop the torque converter stalls to 2k and feels bogged down and at 35 mph or so it shift to third. my trans is a rebuilt 700r4 from maddog transmissions. stay away from maddog trans he's a expert salesman not a expert trans builder.
1988-305-tbi is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 12-12-2005, 09:06 PM   #7
Supreme Member
iTrader: (1)
 
88305tpiT/A's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Brookfield, MA USA
Posts: 1,186
Car: 08 Civic SI, 81 K-10 shortbed
Engine: 2.0L, 383ci
Transmission: 6sp, TH350


Problem seems to have gotten beter since I adjusted the vac modulator. But I dont know why that would've helped.
88305tpiT/A is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1992 camaro 305 v8 TBI idles very high and shifts at high idles db057 TBI 11 06-07-2016 09:26 PM
86 T-top IROC-Z LSX Iron 408 LS3 Built t56 sell or trade as roller spohn bmr umi ambainb Camaros for Sale 11 04-25-2016 10:21 PM
[PA] 1985 Trans am 90% restored Reddeath210 Firebirds for Sale 14 10-06-2015 09:20 AM
[MD] 1990 Trans Am drag/bracket car with trailer Dialed_In Firebirds for Sale 2 08-20-2015 02:45 PM
4l60e swap with L31 please help!! mizz0313 Transmissions and Drivetrain 3 08-12-2015 07:45 AM


Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > Transmissions and Drivetrain

Tags
1982, 350, camaro, drive, fix, gas, gear, give, hold, it, reverse, transmission, turbo, wont

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 03:12 AM.


All content copyright 1997 - 2014 ThirdGen.org. All rights reserved. No part of this website may be reproduced without the expressed, documented, and written consent of ThirdGen.org's Administrators.