Search



Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > Electronics
Register Forgot Password?

Electronics Need help wiring something up? Thinking of adding an electrical component to your car? Need help troubleshooting that wiring glitch?

Welcome to ThirdGen.org!
Welcome to ThirdGen.org.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join the ThirdGen.org community today!


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-10-2006, 09:15 PM   #1
Senior Member
 
ling427ttvette's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Dodge City, KS/Buffalo, OK
Posts: 385
Car: 1983 Camaro Z28/1999 Cavalier
Engine: 305
Transmission: 700R4

Classifieds Rating: (1)
Heater/defrost/blower motor fan not working.

Well, right before I bought my car the heater fan would not work on high. The previous owner fixed that, but it didn't last very long. It quit working on high after a while.

After a while longer, the fan just started randomly working. It would only work when the engine reached a certain RPM, usually around 3000RPM or so, and it would shut off once the RPM's dropped so low..

And now, it just does not work at all. I can turn it to heater, turn the heat up, turn the fan up, and all I get is a hissing noise... some kind of vacuum leak from behind the HVAC controls. When I was replacing my console I took a small look at the lines and stuff behind there and nothing, I un-plugged the main vacuum line and started my car, it has vacuum. There is no vacuum leak when all of the controls are off though.

I don't understand how a vacuum leak would cause the fan to not work though. What are some things I should look for?
__________________

1983 Camaro Z28
ling427ttvette is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 10-10-2006, 10:00 PM   #2
Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: Brighton, Co
Posts: 137
Car: 1992 RS 25th Anniversary
Engine: 305 TBI
Transmission: Auto
Axle/Gears: 3.42 posi

Classifieds Rating: (0)
The vacuum only controls the ducting inside the dash (floor, defrost, vent). The blower motor is only controlled by electricity, the blower switch. If the fan only ran on low and medium, then randomly i would say the fan motor is bad. Turn the car on, turn the heater on with the blower switch in "high" position and test the motor using a simple test light. If there is no power to the motor the blower switch is probalby bad. If there is power to the motor and it does not run the motor is bad. Try tapping on the motor case and see if it starts to run, if it does replace it.
19RS92 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 10-11-2006, 06:16 PM   #3
Senior Member
 
ling427ttvette's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Dodge City, KS/Buffalo, OK
Posts: 385
Car: 1983 Camaro Z28/1999 Cavalier
Engine: 305
Transmission: 700R4

Classifieds Rating: (1)
Well, I went out and looked at it.

I checked the wires straight into the motor, it sporadically gets power, and the relay is clicking on and off. So, I went to O'reilly's and they had to freaking order the relay.

Anyways, this should solve the problem, if not this will be a start anyway.
__________________

1983 Camaro Z28
ling427ttvette is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 10-11-2006, 09:26 PM   #4
Member
 
Join Date: Oct 2003
Location: South Florida (NW_Broward)
Posts: 405
Car: 1989 Firebird
Engine: 2.8L V6 MPFI
Transmission: Beat to heck 700R4

Classifieds Rating: (0)
Send a message via AIM to bobdole369
If a relay is clicking theres a good chance it srill works. Redo the wires going TO that relay as they are the more likely cause. Also just fyi, on low and medium it goes through a load resistor. on high it simply puts all 12 volts into the fan. Not 100% on an 83 camaro, but on my 89 bird there is a connection near the firewall that went bad and got awfully corroded. This was the 12v line to the blower motor.
__________________
Six is better than Ford.
bobdole369 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 10-12-2006, 12:16 AM   #5
Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: Brighton, Co
Posts: 137
Car: 1992 RS 25th Anniversary
Engine: 305 TBI
Transmission: Auto
Axle/Gears: 3.42 posi

Classifieds Rating: (0)
If the relay is clicking it is doing its job. It gets its power from the fuse and the blower switch is what triggers it (makes it click). I still think you have a bad blower switch.
19RS92 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 10-12-2006, 01:32 PM   #6
Senior Member
 
ling427ttvette's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Dodge City, KS/Buffalo, OK
Posts: 385
Car: 1983 Camaro Z28/1999 Cavalier
Engine: 305
Transmission: 700R4

Classifieds Rating: (1)
Yeah, I almost think that the relay is still good.. because today and last night the fan was blowing.. I had it on high and it wasn't blowing that well, but it was blowing heat, thank god.

So, I will put a new relay in and I guess replace the switch as well. How do I do the switch, it's all tied in with the HVAC unit isn't it? Or does it come off seperately?
__________________

1983 Camaro Z28
ling427ttvette is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 10-12-2006, 03:20 PM   #7
Supreme Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 15,377
Car: Yes
Engine: Usually
Transmission: Sometimes
Axle/Gears: Behind me somewhere

Classifieds Rating: (1)
http://www.thirdgen.org/techboard/te...no-longer.html (Heat and AC no longer work. Help.)
__________________
Numquam ponenda est pluralitas sine necessitate.
William of Ockham, c. 1330 AD, from Quaestiones et decisiones in quattuor libros Sententiarum Petri Lombardi

Roughly paraphrased into modern English, and applied to figuring out what's wrong with your car:

The simplest explanation that fits all the facts is probably the right one.
sofakingdom is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 10-12-2006, 04:13 PM   #8
Moderator
 
JamesC's Avatar
 
Join Date: Aug 1999
Location: Lawrence, KS
Posts: 18,257
Car: Met. Silver 85 IROC
Engine: 350 HO Deluxe (350ci/330hp)
Transmission: T-5 (Non-WC)
Axle/Gears: Limited Slip 3.23's

Classifieds Rating: (5)

Hey, Sofa,

Got that link bookmarked yet ? If not, you need to.

JamesC
__________________
"There are more things in heaven and earth, Horatio, / Than are dreamt of in your philosophy." Hamlet

"Convictions are more dangerous enemies of truth than lies." Nietzsche
JamesC is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 12-25-2010, 10:12 AM   #9
Junior Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Tulsa OK
Posts: 19
Car: 89 formula firebird
Engine: formula 305 TPI
Transmission: 5 speed
Axle/Gears: 3.45

Classifieds Rating: (0)
Re: Heater/defrost/blower motor fan not working.

if you take 12 volts and put directly to motor from battery this should test the motor correct?
locutus918 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 01-03-2011, 04:34 PM   #10
Junior Member
 
hitman0187's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 96
Car: 87 Iroc 5.7 /86 Trans am
Engine: 5.7 TPI / 350 carb
Transmission: 700r4

Classifieds Rating: (0)
Re: Heater/defrost/blower motor fan not working.

this thread is 4+ years old, but yes that should test the motor. Do you know where its located?
hitman0187 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 01-03-2011, 04:34 PM
ThirdGen
1992 Camaro




Paid Advertisement


Reply

Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > Electronics

Tags
1985, blower, camaro, car, defrost, dont, fan, fans, gen, high, install, motor, quit, work, working
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


1982 Camaro '82 || 1983 Camaro '83 || 1984 Camaro '84 || 1985 Camaro '85 || 1986 Camaro '86 || 1987 Camaro '87 || 1988 Camaro '88 || 1989 Camaro '89 || 1990 Camaro '90 || 1991 Camaro '91 || 1992 Camaro '92


All times are GMT -5. The time now is 06:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
All content copyright 1997 - 2014 ThirdGen.org. All rights reserved. No part of this website may be reproduced without the expressed, documented, and written consent of ThirdGen.org's Administrators.

Emails & Contact Details