Search



Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > Engine Swap > LTX and LSX
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

LTX and LSX Putting LT1s, LS1s, and their variants into Third Gens is becoming more popular. This board is for those who are doing and have done the swaps so they can discuss all of their technical aspects including repairs, swap info, and performance upgrades.

Welcome to ThirdGen.org!
Welcome to ThirdGen.org.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join the ThirdGen.org community today!


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-21-2010, 01:15 PM   #1
Senior Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Nova Scotia, Canada
Posts: 622
Car: 89 GTA
Engine: 350 LT1
Transmission: T56

Classifieds Rating: (0)

Sanity check.. Car won't fire up after sitting. Help

96 LT1, OBD1 in 89 TA (former TPI) .. swap approx 6 years ago.
OK.. I'm about to lose my mind. Car has been sitting for a month or 2 (running fine prior) .. Now it won't start. It will cough and cough or just crank. I have spark on #1 plug wire.. it looks strong.. I have fuel pressure..
Soo.. I have air, fuel and spark.. why no go? lol
I suspected skunky gas, so I hooked a hose to the schrader valve and bypassed the pump and emptied the car. I then filled it with new 92 octane and ran it until the air was out and put it back together. then I ran the pump to push any left over skunky gas into the return line... No difference. All I get is a few coughs, the odd almost fire cough cough while continuing to crank or I get nothing but starter turning the motor over. Since it's coughing I'm assuming the computer is commanding the injectors to open (whether they are or not).. I checked my electrical connections everywhere to make sure something wasn't unplugged.. I'm at a loss.
Any suggestions?

Thanks
Thirim is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 01:21 PM   #2
Supreme Member
 
ternandes's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Moneta, VA
Posts: 1,055
Car: 88 GTA
Engine: 305 TPI
Transmission: WC T5
Axle/Gears: BW 9-bolt 3.27 posi

Classifieds Rating: (7)
Send a message via AIM to ternandes
Re: Sanity check.. Car won't fire up after sitting. Help

At this point I would examine the spark plugs. The symptoms sound a lot like old, fouled plugs
ternandes is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 01:36 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Nova Scotia, Canada
Posts: 622
Car: 89 GTA
Engine: 350 LT1
Transmission: T56

Classifieds Rating: (0)

Re: Sanity check.. Car won't fire up after sitting. Help

thinking the same... funny you should mention that.. while I was picking up a couple oil filters today, I ordered new plugs.. I had one out and it was a little wet and looked like it had run rich, but not what i would consider to be wore... They aren't AC Delco but some are on the way.. It's still funny to happen all of a sudden.
Thirim is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 02:12 PM   #4
Supreme Member
 
ternandes's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Moneta, VA
Posts: 1,055
Car: 88 GTA
Engine: 305 TPI
Transmission: WC T5
Axle/Gears: BW 9-bolt 3.27 posi

Classifieds Rating: (7)
Send a message via AIM to ternandes
Re: Sanity check.. Car won't fire up after sitting. Help

Well, I've had a couple cars do that same thing, and it turned out to be the plugs. As I said, the symptoms match bad plugs... and my 88 GTA had the same problem.

It had been sitting for over 3 years. I pulled one or two of the plugs, and they looked almost new, but just a little dirty. The symptoms were exactly like yours. I replaced the plugs, and she fired right off.
ternandes is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 04:06 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Nova Scotia, Canada
Posts: 622
Car: 89 GTA
Engine: 350 LT1
Transmission: T56

Classifieds Rating: (0)

Re: Sanity check.. Car won't fire up after sitting. Help

well. I took the 6 easy plugs out and cleaned them. Put em back in and it fired up. Pretty hesitant but it went. Lucky thing I ordered a new set I guess. The only bummer is that I missed my motor vehicle inspection this afternoon .. Have to let the car sit another couple days now. Hopefully new plugs will be in at the first of the week.
Thanks for the advice, you nailed it!
Thirim is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 04:13 PM   #6
Supreme Member
 
ternandes's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Moneta, VA
Posts: 1,055
Car: 88 GTA
Engine: 305 TPI
Transmission: WC T5
Axle/Gears: BW 9-bolt 3.27 posi

Classifieds Rating: (7)
Send a message via AIM to ternandes
Re: Sanity check.. Car won't fire up after sitting. Help

Ain't no thang. This board is the greatest. In fact, I am an old guy (53) and even though I am a computer tech, I just can't seem to get excited by "social networking" sites like facebook... yet I have noticed that I spend as much time here as a lot of folks do on "facebook"... so maybe I just needed the right subject matter...
ternandes is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 05:20 PM   #7
Supreme Member
 
Klortho's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Kingston, Tn
Posts: 2,923
Car: 1987 GTA
Engine: LT1
Transmission: T56
Axle/Gears: 9 bolt 3.70 posi

Classifieds Rating: (0)
Re: Sanity check.. Car won't fire up after sitting. Help

sounds like you might have some leaky injectors causing it to flood out the plug, I fired mine up the other day after sitting for almost a year and it fired right up.
__________________
1987 GTA, LT1/T56 BW 9bolt 3.70 posi
1 of 372 Midnight Russet Metallic
Klortho is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-27-2010, 10:40 AM   #8
Senior Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Nova Scotia, Canada
Posts: 622
Car: 89 GTA
Engine: 350 LT1
Transmission: T56

Classifieds Rating: (0)

Re: Sanity check.. Car won't fire up after sitting. Help

quite possible.. The Opti may be getting weak as well.. Everything is fine once it's running. I have a spare fuel rail that is no good, might be worth the effort to build a test bench for the injectors. They should hold back air as well as they do gas.
Thirim is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 04-18-2011, 08:33 PM   #9
Junior Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: BULLDAWG COUNTRY
Posts: 20
Car: 1989 TRANS AM
Engine: 305 TPI

Classifieds Rating: (0)
Re: Sanity check.. Car won't fire up after sitting. Help

I,m having a simular problem. I parked the car('89 TA) about 3 months ago and now it won't crank. I sprayed a small amount of starter fluid and it cranks for the duation of the starter fluid and then it shuts back off. Whats the deal?
TADave is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 04-19-2011, 05:59 AM   #10
Supreme Member
 
ternandes's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Moneta, VA
Posts: 1,055
Car: 88 GTA
Engine: 305 TPI
Transmission: WC T5
Axle/Gears: BW 9-bolt 3.27 posi

Classifieds Rating: (7)
Send a message via AIM to ternandes
Re: Sanity check.. Car won't fire up after sitting. Help

obviously not getting fuel. you need to check fuel pressure, pump operation, etc.

The first thing you should do is listen to see if the fuel pump primes when you turn the key to the ON position without cranking. If it does, then check the pressure.
ternandes is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 04-19-2011, 05:59 AM
ThirdGen
1992 Camaro




Paid Advertisement


Reply

Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > Engine Swap > LTX and LSX

Tags
89, car, cleaned, coughing, couple, crank, days, engine, escort, fire, lt1, month, sitting, start, wont, years
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


1982 Camaro '82 || 1983 Camaro '83 || 1984 Camaro '84 || 1985 Camaro '85 || 1986 Camaro '86 || 1987 Camaro '87 || 1988 Camaro '88 || 1989 Camaro '89 || 1990 Camaro '90 || 1991 Camaro '91 || 1992 Camaro '92


All times are GMT -5. The time now is 12:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
All content copyright 1997 - 2014 ThirdGen.org. All rights reserved. No part of this website may be reproduced without the expressed, documented, and written consent of ThirdGen.org's Administrators.

Emails & Contact Details