Search



Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > Tech / General Engine
Register Forgot Password?

Tech / General Engine Is your car making a strange sound or won't start? Thinking of adding power with a new combination? Need other technical information or engine specific advice? Don't see another board for your problem? Post it here!
Sponsored by Weld Racing
Click Here

Welcome to ThirdGen.org!
Welcome to ThirdGen.org.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join the ThirdGen.org community today!


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-22-2010, 03:10 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 5

Classifieds Rating: (0)
1987 305 suddenly stopped running - no spark

My Z28 suddenly stopped running last year and I am finally trying to get it going again.

I determined that it wasn't getting spark, even though I have power at the coil. Looks like the ECM is not pulsing the coil. Fuel pump, etc seems fine.

I changed the coil, cap, rotor and ignition control module. Insides of the distributor were really nasty, so I bought another just in case.

Only thing that looks suspicious at this time is that I have 12v on one side of the ECM fuse in 'run' position and about 4v on the other side with the fuse removed. This doesn't seem normal to me. Is it?

Otherwise, I am thinking that I have a short somewhere, but really don't know where to look.

Thanks.
Chris51 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-22-2010, 05:02 PM   #2
Member
 
djmarch's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Virginia
Posts: 193
Car: 1989 GTA
Engine: 5.7 ltr.
Transmission: 700R4
Axle/Gears: 3:27 9 Bolt Borg Warner

Classifieds Rating: (4)

Re: 1987 305 suddenly stopped running - no spark

How about checking your electronic ignition module under your distrubitor cap ?
djmarch is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-22-2010, 05:31 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 5

Classifieds Rating: (0)
Re: 1987 305 suddenly stopped running - no spark

I replaced the ignition control module but not the distributor pickup coil. For this purpose, I bought a complete distributor, as others have told me that the control module and pckup coil should be replaced in pairs, and to get to the coil you need to remove the distributor.

Next on my list of things to do, but I wish there was I way I could test it first.

Thanks for the input.
Chris51 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-22-2010, 06:24 PM   #4
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Dardanelle, AR
Posts: 138
Car: 1985 El Camino SS, 2004 Trailblazer
Engine: Hybrid 305, 91 SD TPI, lots of mods
Transmission: 200-4R
Axle/Gears: 3.42

Classifieds Rating: (0)
Re: 1987 305 suddenly stopped running - no spark

The ECM does not control the spark, just the timing advance. You should have a spark even with the ECM disconnected. The ICM makes the coil spark and the ECM controls the timing EXCEPT on 85 and 86 models with an external ESC Module. Is the distributor shaft turning when you crank the engine?
mlynch001 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-23-2010, 03:04 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 5

Classifieds Rating: (0)
Re: 1987 305 suddenly stopped running - no spark

Distributor turns.

When the car quit, it was just idling in the driveway. Started up fine prior to that, and had run relatively well, considering that for 2 years prior to the previous 2 months it just sat.

Only thing that I can think of at this moment is the distributor coil pickup. The pickup and the ICM were pretty nasty - covered in a brown goo. The plug from the pickup to the ICM had disintigrated, and the connections were green with corrosion.

Next on my list is to replace the distributor. Now, if I could only find my timing light.

My other note about 4v on the ECM side of the fuse with the fuse out is apparently normal, as this is just the computer backfeeding as it drains off energy.

Thanks for the reply.
Chris51 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-23-2010, 03:14 PM   #6
Member
 
BillyTheGoat's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: San Antonio, TX
Posts: 178
Car: 1989 Trans am

Classifieds Rating: (2)
Re: 1987 305 suddenly stopped running - no spark

check my no spark thread out, hopefully that will help http://www.thirdgen.org/techboard/te...989-trans.html (No spark, 1989 Trans am)
BillyTheGoat is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-24-2010, 05:06 PM   #7
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 5

Classifieds Rating: (0)
Re: 1987 305 suddenly stopped running - no spark

Looks like someone added an aftermarket coil in this instance, which explains their problem.

My car is totally stock and has the correct connection at the coil. I have power to the coil/ICM, but the coil isn't getting pulsed, so no spark. I will replace the distributor in the next day or so, and hopefully the new distributor coil pickup will cure the problem.

Thanks for the feedback.
Chris51 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-24-2010, 05:06 PM
ThirdGen
1992 Camaro




Paid Advertisement


Reply

Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > Tech / General Engine

Tags
1987, 305, 87, advance, camino, coil, control, distributor, el, electronic, engine, module, plug, ran, spark, timing, wont
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


1982 Camaro '82 || 1983 Camaro '83 || 1984 Camaro '84 || 1985 Camaro '85 || 1986 Camaro '86 || 1987 Camaro '87 || 1988 Camaro '88 || 1989 Camaro '89 || 1990 Camaro '90 || 1991 Camaro '91 || 1992 Camaro '92


All times are GMT -5. The time now is 11:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
All content copyright 1997 - 2014 ThirdGen.org. All rights reserved. No part of this website may be reproduced without the expressed, documented, and written consent of ThirdGen.org's Administrators.

Emails & Contact Details