Search



Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > TPI
Register Forgot Password?

TPI Tuned Port Injection discussion and questions. LB9 and L98 tech, porting, tuning, and bolt-on aftermarket products.
Sponsored by South Bay Fuel Injectors
Click Here

Welcome to ThirdGen.org!
Welcome to ThirdGen.org.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join the ThirdGen.org community today!


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-04-2009, 03:15 PM   #1
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Los Angeles
Posts: 174
Car: 1987 Iroc-Z28
Engine: 350 TPI
Transmission: 700r4

Classifieds Rating: (0)
MAF Sensor

I'm thinking I have a bad MAF sensor on my 89 TPI 350. I'm unsure on what to do. Should I buy a new one? If yes, what's the cheapest place to get it from? And what brand?

Or should I buy a used one?
__________________
1987 Iroc-Z 350 TPI 700r4.

http://www.cardomain.com/ride/3043952
Iroc_87 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-04-2009, 05:18 PM   #2
TPI
Supreme Member
 
TPI's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: New London, CT
Posts: 1,176
Car: '89 Trans AM/'88 GTA
Engine: (2) Tuned Port L98's

Classifieds Rating: (0)
Send a message via AIM to TPI
Re: MAF Sensor

Well, you have 3 options.

1. Find someone with a known working MAF.

2. Learn how to troubleshoot the system.

3. Keep spending money until you get bedrock.

I dont like the used/remanufactured MAF's myself, but just
because I had a bad experience, doesnt mean you will. I prefer
Bosch OEM replacements, for peace of mind.

They are 400+ dollars last time I checked (new). the Cardone
remanufactured are far less cheaper, you can get them at O'reilly,
Advanced, NAPA and the like.
TPI is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-04-2009, 10:21 PM   #3
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Los Angeles
Posts: 174
Car: 1987 Iroc-Z28
Engine: 350 TPI
Transmission: 700r4

Classifieds Rating: (0)
Re: MAF Sensor

Damn I'm really unsure on what to do. My car has been idling rough but it also releases smoke and small amounts of water with a bit of oil out the exhuast when I rev it. I'm thinking I have something else wrong other than the MAF sensor. Or could the MAF be causing the oil and water out of my exhuast?
Iroc_87 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-05-2009, 12:08 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 65

Classifieds Rating: (0)
Re: MAF Sensor

MAF just senses air flow so your ECM knows how much air is coming IN. that's it.

you can disconnect the MAF to force base timing and fuel, see if that helps.

the oil coming out of your exhaust is something else, probably from the cylinders. look into that. what color is the smoke? blue = oil burning, white = moisture/water/coolant, smell test, look for your oil/coolant levels lowering. black smoke = too rich fuel mixture.. now THAT can be related to your MAF and/or o2. requires more trouble shooting.
ChoobinatoR is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-05-2009, 12:37 PM   #5
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: GA
Posts: 186
Car: 89 Firbird Formula WS6
Engine: TPI 305
Transmission: T 5
Axle/Gears: 3.45 Posi 9 bolt

Classifieds Rating: (0)
Re: MAF Sensor

go to the parts store and rent the tool that pressurizes your cooling system, could be a head gasket. See if your cooling system holds pressure
Seanmay1 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-05-2009, 12:48 PM   #6
Member
 
darbysan's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Las Vegas
Posts: 266
Car: 1985 El Camino Choo Choo
Engine: L31 Crate 350 w/ TPI
Transmission: GN 200-4r
Axle/Gears: GN 8.5 3.73

Classifieds Rating: (0)
Re: MAF Sensor

Are you getting any SES lights? Have you checked for SES codes. 33 and 34 are MAF related. Unplugging the MAF, if the car runs better, then it is possible that the MAF is bad ( or the relays or wiring). Sounds like with the stuff coming out your exhaust, that it might be something else, like a head gasket. The advise to test your coolant system is a good one.
darbysan is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-05-2009, 01:59 PM   #7
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Los Angeles
Posts: 174
Car: 1987 Iroc-Z28
Engine: 350 TPI
Transmission: 700r4

Classifieds Rating: (0)
Re: MAF Sensor

Well I have a code 32 which is related to the EGR I believe, could that be the cause of the smoke and oil?

I also have a code 34 which is related to the MAF, should I replace the relays before I go and buy the MAF sensor?
Iroc_87 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-06-2009, 06:01 PM   #8
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Los Angeles
Posts: 174
Car: 1987 Iroc-Z28
Engine: 350 TPI
Transmission: 700r4

Classifieds Rating: (0)
Re: MAF Sensor

One more question, is a MAF sensor the same on a 5.0 and 5.7?
Iroc_87 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-06-2009, 06:41 PM   #9
TPI
Supreme Member
 
TPI's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: New London, CT
Posts: 1,176
Car: '89 Trans AM/'88 GTA
Engine: (2) Tuned Port L98's

Classifieds Rating: (0)
Send a message via AIM to TPI
Re: MAF Sensor

Quote:
Originally Posted by Iroc_87 View Post
One more question, is a MAF sensor the same on a 5.0 and 5.7?
Affirmative. Replace the relays, and make sure you get the correct
ones. Take them with you, NAPA was pretty good about its selection.
TPI is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-06-2009, 10:28 PM   #10
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Los Angeles
Posts: 174
Car: 1987 Iroc-Z28
Engine: 350 TPI
Transmission: 700r4

Classifieds Rating: (0)
Re: MAF Sensor

Quote:
Originally Posted by TPI View Post
Affirmative. Replace the relays, and make sure you get the correct
ones. Take them with you, NAPA was pretty good about its selection.
I'm gonna replace the relays then see what happens.
Iroc_87 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-06-2009, 10:28 PM
ThirdGen
1992 Camaro




Paid Advertisement


Reply

Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > TPI
« cam | miss »

Tags
1987, 1989, 89, air, bad, camaro, experience, flow, maf, mass, remanufactured, sensor, test, tpi, troubleshoot
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


1982 Camaro '82 || 1983 Camaro '83 || 1984 Camaro '84 || 1985 Camaro '85 || 1986 Camaro '86 || 1987 Camaro '87 || 1988 Camaro '88 || 1989 Camaro '89 || 1990 Camaro '90 || 1991 Camaro '91 || 1992 Camaro '92


All times are GMT -5. The time now is 11:20 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
All content copyright 1997 - 2014 ThirdGen.org. All rights reserved. No part of this website may be reproduced without the expressed, documented, and written consent of ThirdGen.org's Administrators.

Emails & Contact Details