Search



Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > TPI
Register Forgot Password?

TPI Tuned Port Injection discussion and questions. LB9 and L98 tech, porting, tuning, and bolt-on aftermarket products.
Sponsored by South Bay Fuel Injectors
Click Here

Welcome to ThirdGen.org!
Welcome to ThirdGen.org.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join the ThirdGen.org community today!


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-25-2009, 04:53 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 30

Classifieds Rating: (0)
1990 Camaro Wont Start

1990 Camaro Iroc 5.7 TPI

Car has been sitting for 4+ years, so last night i took MMO and put into all cylinders and let it sit overnight, this morning i could turn the motor over by hand so i know its not seized.

Put in new battery and attempted to crank, it would turn and turn just never fire up, so i sprayed Starting Fluid down the Throttle Body, cranked it and it fired up, died about a second later.

This leads me to believe the Fuel Pump is out, i checked all fuses, VATS is working correctly, changed out Fuel Pump Relay, gave it fresh gas, depressed the Schrader valve and a drop of gas came out of it, so no pressure at the fuel rail.

I can not hear the pump "hum" when i put the key in and to the ON position.

Only thing i can think of is the Fuel Pump being dead, i am going to try all possibilities before dropping the tank(From what ive read its a PITA)

I have bought the fuel filter, just not installed yet.

What else could it be, or am i stuck with dropping the tank and changing the pump.
Matemk is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 07-25-2009, 05:01 PM   #2
Junior Member
 
cutlassman14's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: sarnia
Posts: 90
Car: 90 trans am
Transmission: 5 spd

Classifieds Rating: (0)
Re: 1990 Camaro Wont Start

id try the fuel filter first
cutlassman14 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 07-25-2009, 05:17 PM   #3
Supreme Member
 
TraviZ's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Woodland, CA
Posts: 10,490
Car: '02 Z06
Engine: LS6 w/ Vortech supercharger @ 7psi
Transmission: T56
Axle/Gears: Stock IRS

Classifieds Rating: (2)

Re: 1990 Camaro Wont Start

without the humming, I say change the pump, in fact i have a 255lph for sale cheap! its brand new walbro.

let me know if you want it
__________________
Retired from the Thirdgen's for now. Still here to help and observe.
'02 Corvette Z06 - Vortech Supercharged, DBA Drilled/Slotted Rotors, B&M Sport Shifter. 503hp/430tq
1/4 Mile- 12.8 @ 116mph 2.3 60'
Laguna Seca Completed in 2:04 Minutes, 6-turn chicane.
TraviZ is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 07-25-2009, 07:54 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 30

Classifieds Rating: (0)
Re: 1990 Camaro Wont Start

Think im going to make an access hole to the fuel pump and just go with a Delphi Fuel Pump for now.

Maybe i will be able to get it running tomorrow.
Matemk is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 08-02-2009, 08:14 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 30

Classifieds Rating: (0)
Re: 1990 Camaro Wont Start

Ok, did it the correct way and dropped the tank, replaced the Tank, Sending Unit, and Pump. i can hear it "hum" for a few seconds when i turn it off, but it still will not start up, i can spray starting fluid in there and it will turn over for a few seconds like before. but the pump is working now, just no start up
Matemk is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 08-12-2009, 10:44 AM   #6
Senior Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: El Paso, Texas
Posts: 620
Car: 2000 Trans Am and a 85 Iroc-Z
Engine: The Mighty LS1& 305 just beat meTPI
Transmission: 4L60E and 700R4

Classifieds Rating: (0)
Re: 1990 Camaro Wont Start

I am having the same issues right now. My Iroc hasn"t been turned on in over a year and is no humming. It is a new pump that I installed 3 years ago. it ran fine for 2 years(not many miles maybe 3K) and then sat now for over a year. I am going to check the relay right now and see if it has any current with the key in the run position. I don't believe it can be the pump since it is new and just sat. I am also going to change the filter just in case. I threw my fuel pressure tester on there and at the "run position"there is no pressure when there should be. let me know what you find just in case I don't finish my problem by today.
__________________
1985 IROC-Z-Rebuilt 305 TPI w/a Comp .464/.464 cam, Hedmen Headers, A/C delete, hypertech airfoil,rebuilt 700R4 w/a TransGo shift kit & a 2500 stall TQ converter.
2000 Pontiac Trans Am-Stock.17x10 & 17x8 Boyd Smoothie 2's on Kumho MX's. Stock times 13.18@108.99mph 600 FT above sealevel@SAR! GMMG & Lid added.
1988 Firebird-LQ9 bound looking for a T56
www.fbodyelpaso.com
ThirdGenFire is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 08-12-2009, 04:57 PM   #7
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 30

Classifieds Rating: (0)
Re: 1990 Camaro Wont Start

http://www.austinthirdgen.org/index.php?pid=35

Follow that when testing, good stuff.

Mine turned out to be a dead fuel pump, replaced it and it started to HUM afterwards

Follow my other thread on this issue, has some good stuff in there also
http://www.thirdgen.org/techboard/te...y-90-iroc.html (HELP My 90 Iroc Wont Start)
Matemk is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 08-13-2009, 11:39 AM   #8
Senior Member
 
Join Date: Jul 1999
Location: Everett, MA . USA
Posts: 852
Car: 89 FORMULA FIREBIRD, 86 CHEVY CAMARO
Engine: L98, LB9 RESPECTIVLY
Transmission: 700 R4 (BOTH)

Classifieds Rating: (0)

Re: 1990 Camaro Wont Start

Before you do anything else check the main line fuse near the battery like the message in the linked post says, a quick way to check it is if the ses light does not light up when you try to start the car.
Also a bad ignition module will not fire the injectors have that checked too.
__________________
89 Formula, Maui Blue,355 TPI(used to be TBI) Auto, B&M shift kit, afpr, 3.42 Richmond gears, auburn posi. 3" Flowmaster cat back system.
86 Camaro Z28 LB9 T-tops pretty much stock
current ride 2004 Cadillac Deville.
John 89 Formula is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 08-13-2009, 10:35 PM   #9
Senior Member
 
86T/A_Ram_Air's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Brick, NJ
Posts: 870
Car: 91 Trans Am
Engine: 355 TPI
Transmission: Built T-5

Classifieds Rating: (0)
Send a message via AIM to 86T/A_Ram_Air
Re: 1990 Camaro Wont Start

the injectors could all be gunked up with s*it too....pull the fuel rails and see if they will fire, have a friend give it a little crank you should be able to see if they fire right
__________________
greenformula92 on NJFBOA
1991 Trans Am convertible 5 speed built 355 for sale http://www.thirdgen.org/techboard/fi...s-am-vert.html
86T/A_Ram_Air is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 08-15-2009, 09:39 PM   #10
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Petal Ms.
Posts: 402
Car: 1990 Iroc
Engine: 383
Transmission: th400
Axle/Gears: 373 zexel torsen

Classifieds Rating: (3)
Re: 1990 Camaro Wont Start

Finally got mine to crank today. The fuel injectors were stopped up with varnish.I was about ready to give up,But I cleaned the injectors myself and it fired right up. FINALLY.
Dustytrix is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 08-15-2009, 09:39 PM
ThirdGen
1992 Camaro




Paid Advertisement


Reply

Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > TPI

Tags
1990, 1990camaro, 90, camaro, camero, chevy, firing, fuel, gen, iroc, pump, replacing, spark, start, tpi, wont
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


1982 Camaro '82 || 1983 Camaro '83 || 1984 Camaro '84 || 1985 Camaro '85 || 1986 Camaro '86 || 1987 Camaro '87 || 1988 Camaro '88 || 1989 Camaro '89 || 1990 Camaro '90 || 1991 Camaro '91 || 1992 Camaro '92


All times are GMT -5. The time now is 01:18 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
All content copyright 1997 - 2014 ThirdGen.org. All rights reserved. No part of this website may be reproduced without the expressed, documented, and written consent of ThirdGen.org's Administrators.

Emails & Contact Details