Search



Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > TPI
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

TPI Tuned Port Injection discussion and questions. LB9 and L98 tech, porting, tuning, and bolt-on aftermarket products.
Sponsored by South Bay Fuel Injectors
Click Here

Welcome to ThirdGen.org!
Welcome to ThirdGen.org.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join the ThirdGen.org community today!


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-19-2011, 05:42 PM   #1
Supreme Member
 
Gallileo60's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Texas City, Texas Area
Posts: 1,231
Car: 89 RS, 92 Z28
Engine: 305 TBI, 350 TPI
Transmission: 700R4 Both Cars
Axle/Gears: 3.23 Posi.. 4 wheel disc both cars

Classifieds Rating: (0)
Send a message via AIM to Gallileo60 Send a message via Yahoo to Gallileo60
How does my Car run without an O2 sensor??

Just discovered my 92Z with a 350 TPI has no O2 sensor in the exhaust..The car runs low 14's at almost 100 MPH, gets decent mileage, runs fine around town...Just took it on a hi-way trip, and was getting about 20 MPG..The car starts fine, and goes into Closed loop..A fellow worked on my exhaust, and I gave him a new O2 sensor to put in while he had it up on the rack..There is no bung in the pipe, nor can I find the pigtail to plug it in..It has Headman shorty's, and a really crappy home made Y pipe...What are some of the things the previous owner could have done to trick the computer..It does pop a O2 sensor code sometimes, but not always..Strange...Thanks for any help on this, Tom
__________________
89 RS 305 TBI with every bolt on known to man.Lots of Suspension work...Canyon Carver, handles like a race car.....

92 Z28 350 TPI lots of goodies on it, but lots to go...Mustang Killer.........
Gallileo60 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-19-2011, 07:33 PM   #2
Member
 
Andrew James's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Batesville, AR
Posts: 310
Car: 1990 Formula Firebird
Engine: 350 (5.7) TPI
Transmission: WC T5
Axle/Gears: 3.42 POSI

Classifieds Rating: (3)
Re: How does my Car run without an O2 sensor??

Similar circumstance here.
__________________
1991 Ford Bronco XLT 5.0/E40D RIP
1996 Ford Bronco Eddie Bauer 5.8/E40D
1990 Pontiac Formula Firebird 5.7/T5
1991 Ford F150 Custom 4.9/M5OD
1993 Ford Mustang Convertible 2.3/AOD
Andrew James is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-19-2011, 08:15 PM   #3
Supreme Member
 
305sbc's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Fairview Heights Illinois
Posts: 2,378
Car: 1986 & 89 Irocz
Engine: sbc's
Transmission: 700R4
Axle/Gears: 3.27:1 / 3.25:1

Classifieds Rating: (3)

Re: How does my Car run without an O2 sensor??

A custom tune for full time open-loop mode would do it. I have done this to several vehicles, but not these specific ones mentioned here. I'm not the only one out there doing it though.

I don't trick the ECM to go closed-loop without the O2, but it is possible in many codes to do so with custom patches to the adaptive learning code.

If your car and EPROM are all stock, but with no O2, then I'm not sure what to tell you. It shouldn't be able to go closed-loop, and very unlikely to run well at part throttle.
305sbc is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 04:54 PM   #4
Supreme Member
 
Gallileo60's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Texas City, Texas Area
Posts: 1,231
Car: 89 RS, 92 Z28
Engine: 305 TBI, 350 TPI
Transmission: 700R4 Both Cars
Axle/Gears: 3.23 Posi.. 4 wheel disc both cars

Classifieds Rating: (0)
Send a message via AIM to Gallileo60 Send a message via Yahoo to Gallileo60
Re: How does my Car run without an O2 sensor??

Runs fine at any throttle, like i said, I never knew it did not have one....Thanks for the answers, this has really got me bugged..
__________________
89 RS 305 TBI with every bolt on known to man.Lots of Suspension work...Canyon Carver, handles like a race car.....

92 Z28 350 TPI lots of goodies on it, but lots to go...Mustang Killer.........
Gallileo60 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 05:25 PM   #5
Supreme Member
 
Join Date: May 2009
Location: Delaware
Posts: 3,371
Car: 91' Firebird SOLD
Engine: 350 TPI +bolt-ons
Transmission: 700r4
Axle/Gears: 3:42

Classifieds Rating: (2)
Re: How does my Car run without an O2 sensor??

Quote:
Originally Posted by Gallileo60 View Post
Runs fine at any throttle, like i said, I never knew it did not have one....Thanks for the answers, this has really got me bugged..
how do you know its going into closed loop? you datalog it or try a scanner yet?
ninetyone is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 05:27 PM   #6
Supreme Member
 
Join Date: May 2009
Location: Delaware
Posts: 3,371
Car: 91' Firebird SOLD
Engine: 350 TPI +bolt-ons
Transmission: 700r4
Axle/Gears: 3:42

Classifieds Rating: (2)
Re: How does my Car run without an O2 sensor??

what is connected to the o2 wire? it should be on the drivers side down by the steering shaft.
ninetyone is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 09:36 PM   #7
Supreme Member
 
Gallileo60's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Texas City, Texas Area
Posts: 1,231
Car: 89 RS, 92 Z28
Engine: 305 TBI, 350 TPI
Transmission: 700R4 Both Cars
Axle/Gears: 3.23 Posi.. 4 wheel disc both cars

Classifieds Rating: (0)
Send a message via AIM to Gallileo60 Send a message via Yahoo to Gallileo60
Re: How does my Car run without an O2 sensor??

I know where it should be, but I cant find it..I just replaced the one in my 89...It may be pulled up somewhere..I will have to look closer..Thanks
__________________
89 RS 305 TBI with every bolt on known to man.Lots of Suspension work...Canyon Carver, handles like a race car.....

92 Z28 350 TPI lots of goodies on it, but lots to go...Mustang Killer.........
Gallileo60 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 09:44 PM   #8
Supreme Member
 
Gallileo60's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Texas City, Texas Area
Posts: 1,231
Car: 89 RS, 92 Z28
Engine: 305 TBI, 350 TPI
Transmission: 700R4 Both Cars
Axle/Gears: 3.23 Posi.. 4 wheel disc both cars

Classifieds Rating: (0)
Send a message via AIM to Gallileo60 Send a message via Yahoo to Gallileo60
Re: How does my Car run without an O2 sensor??

Quote:
Originally Posted by ninetyone View Post
how do you know its going into closed loop? you datalog it or try a scanner yet?
Well I say it goes into closed loop, the reason after about 5 minutes it idles down, and runs better just like my 89 does..Im not sure if that means it is tho, but it does get good mileage..Man, I don't know what to think...I have code scanned it, and it pops an O2 sensor code, but it only does it part of the time..Strange..
Gallileo60 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 10:20 PM   #9
Supreme Member
 
305sbc's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Fairview Heights Illinois
Posts: 2,378
Car: 1986 & 89 Irocz
Engine: sbc's
Transmission: 700R4
Axle/Gears: 3.27:1 / 3.25:1

Classifieds Rating: (3)

Re: How does my Car run without an O2 sensor??

Quote:
Originally Posted by Gallileo60 View Post
Well I say it goes into closed loop, the reason after about 5 minutes it idles down, and runs better just like my 89 does..Im not sure if that means it is tho, but it does get good mileage..Man, I don't know what to think...I have code scanned it, and it pops an O2 sensor code, but it only does it part of the time..Strange..
Idling down isn't a sign of going closed-loop. The idle speed is based on coolant temp, and time from start-up. That works no matter open or closed-loop. It sounds like you should hook up to a laptop for some data-logging to see what's going on there.
305sbc is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-21-2011, 07:33 AM   #10
Supreme Member
 
Gallileo60's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Texas City, Texas Area
Posts: 1,231
Car: 89 RS, 92 Z28
Engine: 305 TBI, 350 TPI
Transmission: 700R4 Both Cars
Axle/Gears: 3.23 Posi.. 4 wheel disc both cars

Classifieds Rating: (0)
Send a message via AIM to Gallileo60 Send a message via Yahoo to Gallileo60
Re: How does my Car run without an O2 sensor??

Quote:
Originally Posted by 305sbc View Post
Idling down isn't a sign of going closed-loop. The idle speed is based on coolant temp, and time from start-up. That works no matter open or closed-loop. It sounds like you should hook up to a laptop for some data-logging to see what's going on there.
Not a bad idea, there may be 2 tenths of a second in chip burning, thing ran a 14.17 at almost 100 MPH several times, after being driven 50 miles or so...Will get it Data Logged ASAP....Have another set of headers, and crossover with bung, also much better complete 3 inch Eddy
exhaust....Thanks all...
Gallileo60 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-21-2011, 08:25 AM   #11
Supreme Member
 
Orr89RocZ's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Pittsburgh PA
Posts: 19,528
Car: 89 Iroc-z
Engine: Twin Turbo 401
Transmission: TH400
Axle/Gears: 4th gen 12 bolt 3.42

Classifieds Rating: (20)

Send a message via AIM to Orr89RocZ
Re: How does my Car run without an O2 sensor??

If you look at the ECM, pull the cover and look at the chip, you may beable to tell if someone has put a custom chip in there or not.

Not 100% sure how this works, but I thought if the ECM didnt get an o2-ready signal, it would remain open loop. Factory Open Loop tunes are close enough to run right, even handle some mods. They have to be right since you are in open loop every time you start up and it stays like that for a few minutes if a cold start, or few seconds if a hot restart. I think your car is likely sticking in open loop
__________________
1989 Twin Turbo IROC-Z
"Twin Turbo 401 Buildup Pics "
Photobucket 401 Twin Turbo
1009 whp / 844 wtq 24.5 psi pump gas only
Orr89RocZ is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-24-2011, 08:32 AM   #12
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 10

Classifieds Rating: (0)
Re: How does my Car run without an O2 sensor??

Quote:
Originally Posted by Orr89RocZ View Post
If you look at the ECM, pull the cover and look at the chip, you may beable to tell if someone has put a custom chip in there or not.

Not 100% sure how this works, but I thought if the ECM didnt get an o2-ready signal, it would remain open loop. Factory Open Loop tunes are close enough to run right, even handle some mods. They have to be right since you are in open loop every time you start up and it stays like that for a few minutes if a cold start, or few seconds if a hot restart. I think your car is likely sticking in open loop

hello

i have orginal chip in ECM and i have O2 sensor in exhaust manifold but i dont have wire(s) for O2 sensor(pos. D6 & D7) in ECM and i dont get any error messages . what you think about this?? and it is true that you wont go closed loop without o2 sensor
Topias-76 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-24-2011, 09:21 AM   #13
Supreme Member
 
Join Date: May 2009
Location: Delaware
Posts: 3,371
Car: 91' Firebird SOLD
Engine: 350 TPI +bolt-ons
Transmission: 700r4
Axle/Gears: 3:42

Classifieds Rating: (2)
Re: How does my Car run without an O2 sensor??

Yeah, but in open loop you are getting gas like twice a day. It just wastes too much gas. Closed loop is the ticket IMO.
ninetyone is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-24-2011, 09:21 AM
ThirdGen
1992 Camaro




Paid Advertisement


Reply

Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > TPI

Tags
50, car, cars, exhaust, ho, make, o2, o2s, o2sensor, pop, run, running, sensor, sensors, vehicle
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


1982 Camaro '82 || 1983 Camaro '83 || 1984 Camaro '84 || 1985 Camaro '85 || 1986 Camaro '86 || 1987 Camaro '87 || 1988 Camaro '88 || 1989 Camaro '89 || 1990 Camaro '90 || 1991 Camaro '91 || 1992 Camaro '92


All times are GMT -5. The time now is 01:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
All content copyright 1997 - 2014 ThirdGen.org. All rights reserved. No part of this website may be reproduced without the expressed, documented, and written consent of ThirdGen.org's Administrators.

Emails & Contact Details