Search



Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > Transmissions and Drivetrain
Register Forgot Password?

Transmissions and Drivetrain Need help with your trans? Problems with your axle?
Sponsored by Hughes Performance
Click Here

Welcome to ThirdGen.org!
Welcome to ThirdGen.org.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join the ThirdGen.org community today!


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-24-2011, 10:09 PM   #1
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Pittsburgh PA
Posts: 135
Car: 1989 Camaro IROC-Z
Engine: LB9
Transmission: T-5
Axle/Gears: 3.08 G80

Classifieds Rating: (0)
Send a message via AIM to Gibson
lost reverse, drives forward in neutral (700r4)

so i think my tranny died. it revers i can rev it to 2 grand and it wont move. in nuetral it just lurches forward and i can give it gas and it will go. i think my forward clutch is stuck. i think i killed my tranny
Gibson is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 03-25-2011, 03:12 AM   #2
Supreme Member
 
bradley23150's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Fl.
Posts: 1,881
Car: 83 Trans Am / 96 Jeep XJ
Engine: 355 / 4.0 I6
Transmission: TH350 / Auto
Axle/Gears: 3.23 10-bolt / 4wd

Classifieds Rating: (10)
Re: lost reverse, drives forward in neutral (700r4)

Make sure the shift cable is properly adjusted before making a major decision.
bradley23150 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 03-25-2011, 06:05 AM   #3
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Pittsburgh PA
Posts: 135
Car: 1989 Camaro IROC-Z
Engine: LB9
Transmission: T-5
Axle/Gears: 3.08 G80

Classifieds Rating: (0)
Send a message via AIM to Gibson
Re: lost reverse, drives forward in neutral (700r4)

Quote:
Originally Posted by bradley23150 View Post
Make sure the shift cable is properly adjusted before making a major decision.
98% sure its the tranny. It strains to go forward when its in park. If the parking pin wasn't engaged, it would go forward.
Gibson is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 03-25-2011, 10:29 PM   #4
Supreme Member
 
Join Date: Jul 1999
Location: Calimesa, California, U.S.
Posts: 3,080

Classifieds Rating: (0)

Re: lost reverse, drives forward in neutral (700r4)

Check the internal linkage to see that it has not come loose.
Pro Built Automatics is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 03-26-2011, 08:50 PM   #5
Senior Member
 
insomniac's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: The Jersey Shore
Posts: 730
Car: 1991 Firebird Convertible
Engine: 5.7 L98
Transmission: 700R4
Axle/Gears: 3.45 9 Bolt Posi

Classifieds Rating: (3)
Re: lost reverse, drives forward in neutral (700r4)

yeah defiently going to find melted and siezed forward clutch, planetary prob shot too. Check cooler flow after rebuild may have caused total meltdown in the unit. I saw one of those this week in a 4l60e escalade.
insomniac is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 03-26-2011, 09:05 PM   #6
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Pittsburgh PA
Posts: 135
Car: 1989 Camaro IROC-Z
Engine: LB9
Transmission: T-5
Axle/Gears: 3.08 G80

Classifieds Rating: (0)
Send a message via AIM to Gibson
Re: lost reverse, drives forward in neutral (700r4)

wc t-5 ftw?
Gibson is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-30-2011, 02:16 PM   #7
Junior Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 10

Classifieds Rating: (0)
Re: lost reverse, drives forward in neutral (700r4)

Did you solve your problems ? I have the same. The reverse doesn't work, and when I put the N, the car moves. All the wires and cables seems ok. Now I have the transmision out of the car, and next week I want open the gear box looking for something broken, but I have never done it. Problably the reverse band or the clucht it's old.
I was looking for in youtube any video explaining how to do it, but I only found for the 4L60e, not for the 4L60 ( 1990 V6 Firebird ).
I have the service manual, but don't explain how to do it, and as you see, my English it s very bad and it's dificult to me to understand the technical words.
mikiman is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 05-30-2011, 03:10 PM   #8
Senior Member
 
insomniac's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: The Jersey Shore
Posts: 730
Car: 1991 Firebird Convertible
Engine: 5.7 L98
Transmission: 700R4
Axle/Gears: 3.45 9 Bolt Posi

Classifieds Rating: (3)
Re: lost reverse, drives forward in neutral (700r4)

no either a planet is blown or a clutch pack is seized and staying on. if you never opened a transmission before. dont even attempt it. trust me
insomniac is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 06-05-2011, 02:29 PM   #9
Junior Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 10

Classifieds Rating: (0)
Re: lost reverse, drives forward in neutral (700r4)

I know it's very dificult, but I haven't nothing to loose. In Spain repair it it's more expensive than buy one in the USA and pay the delivery and taxes.
I opened it and I have found something rare :
Between the valve body and the valve filter are a check ball case with a little damage, like as the ball had too much travel working and the ball consume it . And with the gasket it happens the same. I have read the manual service, and says that it's the "55F #8 check ball (2nd /1-2)". I suppose that these didn't have relation with the reverse, but it' posible that the presion works bad in the circuit ?

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
Tomorrow I will take of the pump to see the band. What it's the size to know if it's too small ? or how can I know if it doesn't work well ?.
Thanks a lot
mikiman is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 06-05-2011, 02:29 PM
ThirdGen
1992 Camaro




Paid Advertisement


Reply

Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > Transmissions and Drivetrain

Tags
700r4, drive, drives, firebird, forward, lost, moves, neutral, park, reverse, stuck, transmissiomn, transmission, whines, whining
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


1982 Camaro '82 || 1983 Camaro '83 || 1984 Camaro '84 || 1985 Camaro '85 || 1986 Camaro '86 || 1987 Camaro '87 || 1988 Camaro '88 || 1989 Camaro '89 || 1990 Camaro '90 || 1991 Camaro '91 || 1992 Camaro '92


All times are GMT -5. The time now is 04:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
All content copyright 1997 - 2014 ThirdGen.org. All rights reserved. No part of this website may be reproduced without the expressed, documented, and written consent of ThirdGen.org's Administrators.

Emails & Contact Details