Search



Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > Transmissions and Drivetrain
Register Forgot Password?

Transmissions and Drivetrain Need help with your trans? Problems with your axle?
Sponsored by Hughes Performance
Click Here

Welcome to ThirdGen.org!
Welcome to ThirdGen.org.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join the ThirdGen.org community today!


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-18-2013, 02:41 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: IA
Posts: 1
Car: 1985 Z28
Engine: 355
Transmission: 700r4
Axle/Gears: Borg Warner 9 bolt

Classifieds Rating: (0)
700r4 not shifting right.

When taking off it does not slip in 1st but when it goes to shift in to 2nd it will rev up high for like 3 seconds then shift and the harder you get on the gas the longer it takes but as soon as it shift you can smash the gas and it dose not slip and some times 2nd going in to 3rd will do the same thing but only when your getting on it hard. When your not romping on it it seems like it wont disengage the clutch from 1 to 2. The oil is very good looking but smells a little burnt.
85Z28Man is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 10-01-2013, 04:31 PM   #2
Supreme Member
 
Ozz1967's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Layton, UT
Posts: 3,259
Car: 1984 Trans Am
Engine: 355
Transmission: 700R4
Axle/Gears: Zexel Torsen 3.73

Classifieds Rating: (4)
Re: 700r4 not shifting right.

Quote:
Originally Posted by 85Z28Man View Post
When taking off it does not slip in 1st but when it goes to shift in to 2nd it will rev up high for like 3 seconds then shift and the harder you get on the gas the longer it takes but as soon as it shift you can smash the gas and it dose not slip and some times 2nd going in to 3rd will do the same thing but only when your getting on it hard. When your not romping on it it seems like it wont disengage the clutch from 1 to 2. The oil is very good looking but smells a little burnt.
Mine is doing almost this exact same thing. This morning I turned down the block just babying it in the morning this time instead of shifting to second seemd to slip completely out of gear. I let the RPM's come down and it kind of slammed into second. It then worked fine for the rest of the drive to work. Also some times when getting on it going onto the freeway it'll do the same thing but when I shift into third.


Anyone with some knowledge give me the bad news? Will a fluid change solve this or am I looking at a rebuild?
__________________
Pontiac Owners Club (UK)
Thirdgen.org on Facebook
My 84 Trans Am <-- Oh, click me! Click me!
My 67 Camaro <-- Or me! Or me!
"Life is tough. It's tougher when you're stupid!" (John Wayne)
Freedom Is Never Free!
Ozz1967 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 10-31-2013, 08:43 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: New York
Posts: 5
Car: 87 iroc z28
Engine: 305 TPI
Transmission: TH700R4

Classifieds Rating: (0)
Re: 700r4 not shifting right.

Ive been having a problem with my transmission i am not sure what it could be really i ask different people the same question and i will get a different answer every time. my trans shifts from 1-2 a little rough sometimes and when it tries to go into 2-3 the rpm just climb and it seems as if i am in neutral until my speed drops to around 27-28 then i can increase speed until about 30-32 when it tries to change to third
dyear20 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 10-31-2013, 11:11 PM   #4
Supreme Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Not in Kansas anymore
Posts: 7,708
Car: 90 Vette / 67 Camaro / 87 Vette
Engine: 383 SP EFI /383 LT1 /L98 TPI
Transmission: T400 /200R4 /T700
Axle/Gears: 9" 3.90 /12 Bolt 4.11 /D44 3.07

Classifieds Rating: (13)
Re: 700r4 not shifting right.

Quote:
Originally Posted by dyear20 View Post
i ask different people the same question and i will get a different answer every time.
Is the TV cable set correctly ?
http://sethirdgen.org/tvcable.htm

Read why it has to be
http://www.cpttransmission.com/tech_tvcable.htm
vetteoz is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 10-31-2013, 11:48 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: New York
Posts: 5
Car: 87 iroc z28
Engine: 305 TPI
Transmission: TH700R4

Classifieds Rating: (0)
Re: 700r4 not shifting right.

I am not sure if it is set correctly i just actually got this car as a gift after its been sitting for a while i was told it was a new transmission for the car i will look into it later today when the sun is out and get back to you

UPDATE: i adjusted the TV cable how that link stated and it still acting as if im in N it i also jerk when it changes from P to R and N to OD sometimes its smooth theres other times where it bangs and jerks my car hard idk if the 2 problems are from the same problem and if i need a new transmission or not

Last edited by dyear20; 11-01-2013 at 05:10 PM.
dyear20 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-03-2013, 03:19 PM   #6
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: New York
Posts: 5
Car: 87 iroc z28
Engine: 305 TPI
Transmission: TH700R4

Classifieds Rating: (0)
Re: 700r4 not shifting right.

I tried the adjustment of the tv cable didn't solve the RPM N feeling issue at 3rd is there any other simple fixes that would also affect me like that
dyear20 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-04-2013, 09:10 PM   #7
Supreme Member
 
Join Date: Jul 1999
Location: Calimesa, California, U.S.
Posts: 3,074

Classifieds Rating: (0)

Re: 700r4 not shifting right.

TV cable must be tight at WOT. DO NOT use the TV cable for adjusting shifts points. The geometry must be correct also. If it is "all factory", then most likely the geometry is fine. Once you have made sure that the above is correct, then see what happens.
Pro Built Automatics is online now vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-13-2013, 10:55 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: New York
Posts: 5
Car: 87 iroc z28
Engine: 305 TPI
Transmission: TH700R4

Classifieds Rating: (0)
Re: 700r4 not shifting right.

I am sure of myself that the TV cable it properly adjusted yet no change now it seems like i blew the 2nd gear(feels like in N as well)while driving it on back roads testing it out the last week or so

Last edited by dyear20; 11-13-2013 at 10:58 PM.
dyear20 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-25-2013, 11:15 AM   #9
Member
 
FryeDaddy's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Commerce
Posts: 226
Car: 85 iroc z28 Camaro , 91 rs v8 (dd)
Engine: 5.7L V8 350 (ZZ4)
Transmission: 700r4 rebuilt with kits+ vette serv
Axle/Gears: DRUMZZ

Classifieds Rating: (1)
Re: 700r4 not shifting right.

Bump I got also have same issue with mine, but only when cold(first driving) it shifts funny. I also tranny flush with nothing changed, if i drive for awhile the tranny acts normal. And yes my fluid level is good.

91' rs tbi 305 v8
FryeDaddy is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-26-2013, 06:23 PM   #10
Ev.
Junior Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Philadelphia
Posts: 19
Car: '87 Trans Am GTA
Engine: 5.7L 350cu.
Transmission: 700r4
Axle/Gears: Stock

Classifieds Rating: (0)
Re: 700r4 not shifting right.

There's a band in the 700r4 that controls the 2nd and 4th gears, the band is controlled by a servo. One of those two things is probably bad, I haven't seen a servo go before a band before, so the band probably needs to be replaced. I had the same symptoms in mine and it turned out to be a worn out band.

Might be worth it to get a rebuild
Ev. is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-26-2013, 07:15 PM   #11
Senior Member
 
89rs454's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: USA
Posts: 875
Car: 1989 RS
Engine: Stock 1995 Formula LT1
Transmission: 4l60e
Axle/Gears: 3.23 jump rope

Classifieds Rating: (0)
Re: 700r4 not shifting right.

Clutches are slipping bad news boys, my 4l60e is doing this from 2nd to 3rd. It's not the servo don't worry about that. Our Autos are fried i'm getting a M6 by summer time and selling this trans for scrap.
__________________




Stock Lt1 Third gen
89rs454 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 11-26-2013, 07:15 PM
ThirdGen
1992 Camaro




Paid Advertisement


Reply

Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > Transmissions and Drivetrain

Tags
1st, 5500, 700, 700r4, 89, camaro, gear, make, neutrel, r4, revs, rpm, shift, shifting, slips, time, transmission
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


1982 Camaro '82 || 1983 Camaro '83 || 1984 Camaro '84 || 1985 Camaro '85 || 1986 Camaro '86 || 1987 Camaro '87 || 1988 Camaro '88 || 1989 Camaro '89 || 1990 Camaro '90 || 1991 Camaro '91 || 1992 Camaro '92


All times are GMT -5. The time now is 02:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
All content copyright 1997 - 2014 ThirdGen.org. All rights reserved. No part of this website may be reproduced without the expressed, documented, and written consent of ThirdGen.org's Administrators.

Emails & Contact Details