Not getting initial fuel prime I need help!!!! - Third Generation F-Body Message Boards



Tech / General Engine Is your car making a strange sound or won't start? Thinking of adding power with a new combination? Need other technical information or engine specific advice? Don't see another board for your problem? Post it here!

Not getting initial fuel prime I need help!!!!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-12-2017, 07:45 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 2

Not getting initial fuel prime I need help!!!!

I have a 97 z28 w a LT1. It will start almost immediately w the use of starting fluid. Or, if I let it crank in 2-3 intervals of 3-5 seconds it seems to build enough fuel pressure to fire up. Runs like a beast once running. Also if I happen to stall it (clutch is going), it will start right away if I immediately bump the key. But not if I wait any length of time.
I have 42-46 on fuel pressure, and plenty of strong spark. Hooked the noid lights up to injectors, and I get about 2 flashes and then nothing. There are some posts here from 2010 that seem to be on point with my problem, but I could use some more advise. If anyone can help, I'd sure appreciate it.
It's simply not getting it's initial prime to start the car. I'm stuck.

Last edited by Sirroz; 10-12-2017 at 07:48 AM. Reason: Need to add something
Sirroz is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2017, 11:39 AM   #2
Junior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2002
Location: Savannah, GA
Posts: 48


Re: Not getting initial fuel prime I need help!!!!

Is that the fuel pressure with it running? Does that fuel pressure hold or immediately bleed off after you shut it down?

Does the fuel pump run for a few seconds when you first turn the key to "on"? If so, is it holding the pressure? If not, maybe there's something in the fuel pump relay or ECM?
tomsaddy is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2017, 12:01 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 2

Re: Not getting initial fuel prime I need help!!!!

This is the pressure I have when trying to start it. The fuel pump is working, but whatever is wrong, is not allowing the initial fuel prime to start. If I let it crank over a few times for 3-5 seconds it catches and fires right up. Seems to build up enough pressure and Runs strong......until I shut it off and let it sit for 5 mins. The fuel doesn't seem to be bleeding off. I hooked my noid light up and at initial cranking it catches 2-3 pulses.... then nothing.
Sirroz is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2017, 07:52 PM   #4
Member
 
H8TRAFIC's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Buffalo
Posts: 135
Car: 1992 RS
Engine: code T
Transmission: 700R4
Axle/Gears: 3.23


Re: Not getting initial fuel prime I need help!!!!

Check the fuel pump relay. Mine was doing the same thing. Relay was not actuating immediately when the key was turned.
H8TRAFIC is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2017, 03:42 AM   #5
Supreme Member
iTrader: (25)
 
Twin_Turbo's Avatar
 
Join Date: Jun 2000
Location: Enschede, Netherlands
Posts: 5,155
Car: 82 TA 87 IZ L98 88 IZ LB9 88 IZ L98
Engine: 5.7TBI 5,7TPI 5.0TPI, 5,7TPI
Transmission: T5, 700R4, T5, 700R4
Axle/Gears: 3.08, 3.27, 3.45, 3.27


Re: Not getting initial fuel prime I need help!!!!

It starts after cranking because of the oil pressure switch. It's parallel to the relay so with the engine having oil pressure you don't rely on the relay.
Twin_Turbo is offline   Reply With Quote
Reply


Go Back   Third Generation F-Body Message Boards >

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

1982 Camaro '82 || 1983 Camaro '83 || 1984 Camaro '84 || 1985 Camaro '85 || 1986 Camaro '86 || 1987 Camaro '87 || 1988 Camaro '88 || 1989 Camaro '89 || 1990 Camaro '90 || 1991 Camaro '91 || 1992 Camaro '92


All times are GMT -5. The time now is 06:17 PM.


All content copyright 1997 - 2014 ThirdGen.org. All rights reserved. No part of this website may be reproduced without the expressed, documented, and written consent of ThirdGen.org's Administrators.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: