Search



Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > Tech / General Engine
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Tech / General Engine Is your car making a strange sound or won't start? Thinking of adding power with a new combination? Need other technical information or engine specific advice? Don't see another board for your problem? Post it here!
Sponsored by Weld Racing
Click Here

Welcome to ThirdGen.org!
Welcome to ThirdGen.org.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join the ThirdGen.org community today!


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-05-2009, 06:07 PM   #1
Supreme Member
 
L695speed's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Andover, NJ
Posts: 1,256
Car: 1988 Trans Am GTA runs; '84 parts
Engine: L98 350TPI; possible LSx swap
Transmission: T56
Axle/Gears: 3.70 9 bolt; 3.73 10 bolt on bench

Classifieds Rating: (0)
Car stalls/quits when coming to a stop or idle.

I finally got my 84 TA running, took it to its first cruise night and the damn heater core went sky high on me. Fun. That is now fixed. But there was another issue that perplexed me.

When I was driving it the car ran great. It would throw you back in the seat in every gear when you punched the throttle. But when you were coming to a stop or trying to idle it would die. Now after I fixed the main problem of the blown heater core, I went back to see if I could get it to idle to no avail.

Opening the manual I went to "Car starts and runs ok but won't idle. It pointed to a vac leak. I have replaced the PCV valve, and am going to replace the carb mount gasket. I was checking the EGR valve and while the diaphragm moves with difficulty it seems to be stuck open. My reason for believing this is when you turn it over the round opening is stuck open and won't close all the way. Everything else checks seems to check out. Am I missing anything here? All the lines are either hooked up or plugged. While some of the lines could be replaced I know it was idling fine before a good 20 minute run at speeds of 40 +.

If the EGR is indeed stuck open like I think it is then that is my leak that I've been looking for.
L695speed is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 10-08-2009, 01:18 PM   #2
TGO Supporter
 
Join Date: Oct 2001
Location: Englewood, CO
Posts: 926
Car: 1990 Trans Am
Engine: Lb9
Transmission: factory T5
Axle/Gears: 3.08 limited slip

Classifieds Rating: (2)

Send a message via AIM to 300hpse
Re: Car stalls/quits when coming to a stop or idle.

Did you ever figure out your issue?
300hpse is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 10-08-2009, 01:26 PM   #3
Supreme Member
 
L695speed's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Andover, NJ
Posts: 1,256
Car: 1988 Trans Am GTA runs; '84 parts
Engine: L98 350TPI; possible LSx swap
Transmission: T56
Axle/Gears: 3.70 9 bolt; 3.73 10 bolt on bench

Classifieds Rating: (0)
Re: Car stalls/quits when coming to a stop or idle.

Quote:
Originally Posted by 300hpse View Post
Did you ever figure out your issue?
EGR was sticky, Carb mount gasket was totally shot, PCV valve was replaced, TVS Purge was broken (replaced), I have the car idling again but I haven't had it on the road because of a high idle. Due to it getting cold and the weather starting to change I decided to start doing another project in the form of weather stripping because the car is coming into the garage for the winter. I'm suspecting the high idle might just mean it needs to warm up, or it could mean something else is out of adjustment. I'm thinking of rebuilding the carb because it has 172K miles on it and it sat on a shelf for almost 7 years. When I fire it up to pull it into the garage I'll let it warm up and see if the idle drops. What I do know is if I plug up the air break going to the air cleaner, and throw the choke wide open (vertical) then blip the throttle the choke closes. That was done wtihout the car running though.
L695speed is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 10-08-2009, 01:26 PM
ThirdGen
1992 Camaro




Paid Advertisement


Reply

Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > Tech / General Engine

Tags
1984, 2001, camaro, car, cold, coming, cuts, heater, high, idle, idling, quits, stalling, stalls, stop, trans
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


1982 Camaro '82 || 1983 Camaro '83 || 1984 Camaro '84 || 1985 Camaro '85 || 1986 Camaro '86 || 1987 Camaro '87 || 1988 Camaro '88 || 1989 Camaro '89 || 1990 Camaro '90 || 1991 Camaro '91 || 1992 Camaro '92


All times are GMT -5. The time now is 04:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
All content copyright 1997 - 2014 ThirdGen.org. All rights reserved. No part of this website may be reproduced without the expressed, documented, and written consent of ThirdGen.org's Administrators.

Emails & Contact Details