Search



Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > V6
Register Forgot Password?

V6 Discussion and questions about the base carbureted or MPFI V6's and the rare SFI Turbo V6.

Welcome to ThirdGen.org!
Welcome to ThirdGen.org.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join the ThirdGen.org community today!


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-21-2011, 07:24 PM   #1
Supreme Member
 
fasteddi's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Northwest Ohio
Posts: 4,914
Car: 1991 Camaro RS
Engine: 3.1L/3100 Turbo Hybrid
Transmission: 700R4 3K stall
Axle/Gears: 3.73/Alburn LSD/Moser Axles

Classifieds Rating: (2)
HELP please camaro is not running/ no spark

Ok today after i drove my car for about 30 minuets i came home and then about 1 hour later i went to start the car up. (the car was running fine before this start up) When i started the car it tried to run then the tach did some weird stuff and the car died. After that no starting at all!! I checked the plugs and no spark. I first checked and saw that there 12 volts going into the coil. So i put a new coil in the car. The old one was original anyways.But that didnt help. I also checked to see if the meter i had would pulsate when i connected the top two wires the coil, the 12volt in and the one that goes to the dizzy. Ok now i have a old analog meter and the 12 went down like 4 volts but didnt pulsate when i tried to start the car. Im not sure if the meter just is to old or what. I put a new dizzy in about 4 months ago just becaues the old one was original. Is there any relays or fuses im missing??? I also checked the ecu with the pin method and it responded fine. No Codes!! The tach also goes down when i try to start the car. Any help and Id would be so happy!!!!! Thanks!!!!!!!
fasteddi is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 07-21-2011, 07:44 PM   #2
Supreme Member
 
fasteddi's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Northwest Ohio
Posts: 4,914
Car: 1991 Camaro RS
Engine: 3.1L/3100 Turbo Hybrid
Transmission: 700R4 3K stall
Axle/Gears: 3.73/Alburn LSD/Moser Axles

Classifieds Rating: (2)
Re: HELP please camaro is not running/ no spark

Also the plugs are white??? But i checked the fuel rail and were good there.. Is the only other way to check the dizzy to take an injector out and see if it pulsates fuel?????? Dosent the dizzy give the power for the injectors to squirt right? Im jsut lost right now!!!
fasteddi is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 07-21-2011, 08:47 PM   #3
Moderator
 
Six_Shooter's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 3,685
Car: 1973 Datsun 240Z/ 1985 S-15 Jimmy
Engine: Turbo 2.8L I6/To be decided
Transmission: 5-speed/T-5
Axle/Gears: R200 3.90/7.5" 3.73

Classifieds Rating: (2)
Re: HELP please camaro is not running/ no spark

If you are getting no spark and no fuel, I would replace the ICM.

If you are getting fuel but no spark, I would still replace the ICM.

I would replace the ICM.
Six_Shooter is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 07-21-2011, 09:35 PM   #4
Supreme Member
 
Maverick H1L's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: LeRoy, NY
Posts: 7,106
Car: 1988 IROC-Z28 with a V6
Engine: 3.1L V6 LH0/3100 L82 Hybrid
Transmission: Borg-Warner NWC T-5
Axle/Gears: 2HL/GU6 3.42 open

Classifieds Rating: (8)

Send a message via AIM to Maverick H1L Send a message via Yahoo to Maverick H1L
Re: HELP please camaro is not running/ no spark

Before replacing the module, I'd check the 2-wire connection between the black coil connector and the module itself. If this is broken, the ICM doesn't receive power so it can't work. If this is okay, then replace the module.

And no, the dizzy has nothing to do with the injector power supply. The module receives the pulses from the pickup coil and sends them to the ECM, which then fires the injectors relative to the reference pulses as well as the spark plugs.

Also, when you said the ECM has no codes, does that mean just a code 12 or no codes period?
Maverick H1L is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 07-21-2011, 10:01 PM   #5
Supreme Member
 
fasteddi's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Northwest Ohio
Posts: 4,914
Car: 1991 Camaro RS
Engine: 3.1L/3100 Turbo Hybrid
Transmission: 700R4 3K stall
Axle/Gears: 3.73/Alburn LSD/Moser Axles

Classifieds Rating: (2)
Re: HELP please camaro is not running/ no spark

yea the ecm flashed a 12... one flash then a brake then 2 flashes... then that repeats... thats a 12 right
fasteddi is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 07-21-2011, 10:32 PM   #6
Supreme Member
 
fasteddi's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Northwest Ohio
Posts: 4,914
Car: 1991 Camaro RS
Engine: 3.1L/3100 Turbo Hybrid
Transmission: 700R4 3K stall
Axle/Gears: 3.73/Alburn LSD/Moser Axles

Classifieds Rating: (2)
Re: HELP please camaro is not running/ no spark

you mean a part like this?? .. after this the whole ignition is new basicaly.... what was up with the tach going crazy when the car died???? It was jumping all over!!
Ill check the wire from the coil to the ICM before i spend money on the part..
http://www.summitracing.com/parts/SM...ke%7cCHEVROLET
OR this part???
http://www.summitracing.com/parts/SM...ke%7cCHEVROLET

Last edited by fasteddi; 07-21-2011 at 10:34 PM. Reason: added text
fasteddi is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 07-21-2011, 11:04 PM   #7
Supreme Member
 
Maverick H1L's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: LeRoy, NY
Posts: 7,106
Car: 1988 IROC-Z28 with a V6
Engine: 3.1L V6 LH0/3100 L82 Hybrid
Transmission: Borg-Warner NWC T-5
Axle/Gears: 2HL/GU6 3.42 open

Classifieds Rating: (8)

Send a message via AIM to Maverick H1L Send a message via Yahoo to Maverick H1L
Re: HELP please camaro is not running/ no spark

Yeah, that code is okay, just confirming the problem. No code 12 is in itself a problem, but you don't have that problem.

First part you have linked is the pickup coil. Second one is the module. You can get one from any parts store other than NAPA and get it cheaper and NOW.

Take the module out of the dizzy and take it to AutoZone. Have it tested.
Maverick H1L is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 07-21-2011, 11:15 PM   #8
Supreme Member
 
fasteddi's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Northwest Ohio
Posts: 4,914
Car: 1991 Camaro RS
Engine: 3.1L/3100 Turbo Hybrid
Transmission: 700R4 3K stall
Axle/Gears: 3.73/Alburn LSD/Moser Axles

Classifieds Rating: (2)
Re: HELP please camaro is not running/ no spark

So the module is the problem or the pick up coil??? Ill take the module out and get over to auto zone in the morning. thanks a ton for the info!
fasteddi is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 07-22-2011, 12:45 AM   #9
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Florida
Posts: 338
Car: 89 chevy camaro rs
Engine: 305
Transmission: 700r4

Classifieds Rating: (0)
Re: HELP please camaro is not running/ no spark

icm tells comp when to spark, comp then fires coil which contacts rotor which hits pins on cap and fires plugs.so check coil and icm at auto stor
affliction1 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 07-22-2011, 11:06 AM   #10
Supreme Member
 
fasteddi's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Northwest Ohio
Posts: 4,914
Car: 1991 Camaro RS
Engine: 3.1L/3100 Turbo Hybrid
Transmission: 700R4 3K stall
Axle/Gears: 3.73/Alburn LSD/Moser Axles

Classifieds Rating: (2)
Re: HELP please camaro is not running/ no spark

thanks for the tips!! went to autozone and the ICM was bad. I just put the new one on and it runs great!!!
fasteddi is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 07-22-2011, 02:52 PM   #11
Supreme Member
 
Maverick H1L's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: LeRoy, NY
Posts: 7,106
Car: 1988 IROC-Z28 with a V6
Engine: 3.1L V6 LH0/3100 L82 Hybrid
Transmission: Borg-Warner NWC T-5
Axle/Gears: 2HL/GU6 3.42 open

Classifieds Rating: (8)

Send a message via AIM to Maverick H1L Send a message via Yahoo to Maverick H1L
Re: HELP please camaro is not running/ no spark

Quote:
Originally Posted by affliction1 View Post
icm tells comp when to spark, comp then fires coil which contacts rotor which hits pins on cap and fires plugs.so check coil and icm at auto stor
A small correction here... The ICM tells the ECM the engine is turning, period. The ICM does the job of firing the coil, period. The ECM merely modifies the timing and duration of the coil firing based on parameters from other sensors (coolant and air temp, O2S voltage, MAF/MAP inputs and TPS position) and fires the injectors simultaneously based on the same. If you disconnect the EST circuit (electronic timing), the ICM will still run the engine but not as efficiently as the ECM as the ECM has programming to tell it when to do things, as opposed to the ICM which is merely a switch comparable to the older vacuum and weight advance distributors with breaker points of old.
Maverick H1L is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 07-22-2011, 08:52 PM   #12
Supreme Member
 
fasteddi's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Northwest Ohio
Posts: 4,914
Car: 1991 Camaro RS
Engine: 3.1L/3100 Turbo Hybrid
Transmission: 700R4 3K stall
Axle/Gears: 3.73/Alburn LSD/Moser Axles

Classifieds Rating: (2)
Re: HELP please camaro is not running/ no spark

thanks for the education on the ICM and ECM.. i didnt know that stuff but now i do! Eventually im going to knwo about every sensor and comp mod. in that car.
fasteddi is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 07-24-2011, 12:31 AM   #13
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Florida
Posts: 338
Car: 89 chevy camaro rs
Engine: 305
Transmission: 700r4

Classifieds Rating: (0)
Re: HELP please camaro is not running/ no spark

sorry thanks for correction
affliction1 is offline vBGarage Page   Reply With Quote
Old 07-24-2011, 12:31 AM
ThirdGen
1992 Camaro




Paid Advertisement


Reply

Go Back   Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > V6

Tags
1985, 1989, camaro, car, crazy, die, fuelbut, gen, plugs, spark, sparking, starts, tachometer, v6, z28
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 


1982 Camaro '82 || 1983 Camaro '83 || 1984 Camaro '84 || 1985 Camaro '85 || 1986 Camaro '86 || 1987 Camaro '87 || 1988 Camaro '88 || 1989 Camaro '89 || 1990 Camaro '90 || 1991 Camaro '91 || 1992 Camaro '92


All times are GMT -5. The time now is 02:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
All content copyright 1997 - 2014 ThirdGen.org. All rights reserved. No part of this website may be reproduced without the expressed, documented, and written consent of ThirdGen.org's Administrators.

Emails & Contact Details