200 r4 wont shift??? transgo shift kit - Third Generation F-Body Message Boards

Go Back  Third Generation F-Body Message Boards > Tech Boards > Transmissions and Drivetrain
Reload this Page >

200 r4 wont shift??? transgo shift kit

Transmissions and Drivetrain Need help with your trans? Problems with your axle?

200 r4 wont shift??? transgo shift kit

Reply

Old 08-05-2015, 07:25 PM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 21
200 r4 wont shift??? transgo shift kit

Hello I just got done installing the trans-go sk200-4r-b shift kit in my 200r4 and it shifts 1-2 great 2-3 has a slight delay and then 4th gear wont work anymore. If you manually shift it 2-D is still 2nd gear and od turns into 3rd. My converter is unhooked and 4th gear worked before I took this apart last week. I am running 4300rpms and 40mph and I can feel it wont shift into 4th. I switched my servo spring back to stock and it made no difference. I don't feel like I put it together wrong and I followed there instructions. I also adjusted the tv cable with no success.






Does anyone have an idea of whats wrong?
dhonda200 is offline  
Reply With Quote
Old 08-07-2015, 07:57 AM
  #2  
Moderator
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chasing Electrons
Posts: 17,190
Car: check
Engine: check
Transmission: check
Re: 200 r4 wont shift??? transgo shift kit

I've found that the TV cable adjustment gets wonky with that kit. Try this: do the TV cable adjustment the correct way, fully tensioned. Then loosen it by 2 clicks.

Now see if the shifts are correct. Note that this is also stated in the instructions. Has to do with the TV valve/plunger springs that were installed.

RBob.
RBob is offline  
Reply With Quote
Old 08-09-2015, 12:44 PM
  #3  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 21
Re: 200 r4 wont shift??? transgo shift kit

Thanks for the reply I did as you asked, I tried 1 click at a time and nothing happened other then the tranny feeling sluggish after I went too loose.




I had installed the tough, blue, red spring on the valve behind the plunger. Is it possible that I need to remove the blue/red springs and just leave the tough spring?
dhonda200 is offline  
Reply With Quote
Old 08-11-2015, 08:19 AM
  #4  
Moderator
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chasing Electrons
Posts: 17,190
Car: check
Engine: check
Transmission: check
Re: 200 r4 wont shift??? transgo shift kit

Originally Posted by dhonda200 View Post
Thanks for the reply I did as you asked, I tried 1 click at a time and nothing happened other then the tranny feeling sluggish after I went too loose.
Hopefully you didn't go too far and damage the transmission. Loosening the TV cable lowers the line pressure.

I had installed the tough, blue, red spring on the valve behind the plunger. Is it possible that I need to remove the blue/red springs and just leave the tough spring?
I'm still working on this, what I have found is that the tough spring coil binds and doesn't allow the TV valve to go to full TV. This is likely why the 200-4R I'm working on has low line pressure at max TV.

I don't have the original spring that went into the end of the TV valve, so am working with various springs to set this up properly. In your case I would remove the tough spring, keep the red & blue springs, and re-install the original end spring.

You can test this by placing just the TV valve into the valve body (VB). Push it all of the way in and look down into the opening of the VB. Can see the end of the TV valve bottom on the VB casting.

Remove the TV valve and install just the tough spring and do the same. Note how the spring coil binds and the TV valve won't bottom on the casting. This prevents full line pressure.

Remove the tough spring and do it with the red & blue, then again with those and the stock end spring.

Shifting issues: it may be that a check ball was misplaced. Be careful and make sure they are in the correct locations. I stick them into the case with some petroleum jelly to keep them in place.

Placing them on the spacer plate invites them being knocked askew while lifting the VB into position. I was surprised that TransGo recommended that method.

Note that TransGo has an assistance video on their site for the full reprogramming kit. I found it to be helpful as it shows the best way to install the spacer plate and gaskets, the 1-2 accumulator and then the VB:

http://transgo.com/200_4R_HD2Video.html (link subject to change)

RBob.
RBob is offline  
Reply With Quote
Old 08-11-2015, 05:16 PM
  #5  
Moderator
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chasing Electrons
Posts: 17,190
Car: check
Engine: check
Transmission: check
Re: 200 r4 wont shift??? transgo shift kit

Originally Posted by RBob View Post
I don't have the original spring that went into the end of the TV valve, so am working with various springs to set this up properly. In your case I would remove the tough spring, keep the red & blue springs, and re-install the original end spring.

RBob.
Arg, working on this again tonight and found that even the red & blue light-weight springs coil bind. So can't use those either. Looking into a conical spring that stacks flat, to be used with the end spring.

BobR.
RBob is offline  
Reply With Quote
Old 08-11-2015, 09:19 PM
  #6  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 21
Re: 200 r4 wont shift??? transgo shift kit

Thansk for the info RBob. I took all the springs out of the valve body and replaced them back with the stock springs today. I also found that the only way the tv spring works is with the stock one none of the transgo ones seem to work good. I also rechecked all my check ***** and tested the car and 4th gear is still missing so whatever the issue is it must have to do with removing the 2 check *****. I will install all 8 tomarrow and see if that fixes the car i mean its the only transgo set up left in the tranny.
dhonda200 is offline  
Reply With Quote
Old 08-12-2015, 12:50 AM
  #7  
Junior Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Michigan
Posts: 37
Car: 1992 Camaro RS
Engine: 305 TBI
Transmission: 700R4
Axle/Gears: 3:73
Re: 200 r4 wont shift??? transgo shift kit

I'm not familiar with the 200r4. but my 700r4 wouldn't shift into 3rd gear. so i went out a bought another 700r4 for 100$ off a kid. pulled my old one out. and the fluid was just black and burnt. swapped it out with the other one, and now it shifts through all the gears. so now i have a boat anchor in my garage. I am still debating on if i should rebuild it or not. because when my 305 motor pops, I will be swapping it out with a 350 and a TH350 trans.

But my guess would be, check you fluid and see if its burnt. like i said, mine was black, like motor oil. and i don't think it helped that my torque converter was shot either.

Last edited by Wylecoyote08; 08-12-2015 at 12:50 AM. Reason: spelling errors
Wylecoyote08 is offline  
Reply With Quote
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
88SS6SPEED
Engine/Drivetrain/Suspension Parts for Sale
7
11-11-2015 08:05 AM
GregN
Transmissions and Drivetrain
6
06-02-2013 09:22 PM
IROCKER
TPI
10
12-04-2001 10:41 PM
Sancho301
Transmissions and Drivetrain
3
11-01-2001 10:07 PM
BahamutRS
TBI
6
09-09-2001 01:36 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 200 r4 wont shift??? transgo shift kit


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: