V6 Discussion and questions about the base carbureted or MPFI V6's and the rare SFI Turbo V6.

TPS disconnected, no more stall?

Old 12-09-2018, 04:14 PM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
Firebird2011's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Rome, Italy
Posts: 88
Received 0 Likes on 0 Posts
Car: Pontiac Firebird Formula
Engine: 3.1 LH0
Transmission: 700R4
Axle/Gears: Automatic
TPS disconnected, no more stall?



Hi guys, may be my stalling problem was about the TPS? Whir warm engine, I disconnected the IAC first, no changes. When I disconnected and reconnected the TPS, the engine gradually got better, with no more stalling problem! I noticed the path of the alternator, IAC and TPS wiring harness: is that normal that the harness is so close to the thermostat hose? This should explain the stalling problem when hot? Any help is very appreciated!

Thanks!
Firebird2011 is offline  
Old 12-25-2018, 10:53 PM
  #2  
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: peterborough UK
Posts: 912
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Car: 88 T firebird
Engine: 2.8
Transmission: t5
Re: TPS disconnected, no more stall?

I'd have to check .It is all very tight around there though, that position shouldn't be causing any problems , all the wiring is designed to handle engine bay heat . Unless it's rubbed worn out and grounding .
zs&tas is offline  
Old 12-25-2018, 10:55 PM
  #3  
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: peterborough UK
Posts: 912
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Car: 88 T firebird
Engine: 2.8
Transmission: t5
Re: TPS disconnected, no more stall?

I'd guess you just have some corrosion on the connection, that you cleaned when you disconnected and reconnected the plug , get some cleaner spray in there, carefully with a small file / knife clean it up , or push it on off a few times to clean it up .
zs&tas is offline  
Old 12-26-2018, 12:04 PM
  #4  
Member
 
maroe624's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Location: Los Angeles
Posts: 499
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Car: 92 RS CONV
Engine: 350 Small Block.
Transmission: 700r4
Axle/Gears: Torsen
Re: TPS disconnected, no more stall?

I don't think tps would cause a stall. When I rebuilt my trans, freshened up my 3.1 and put everything back together I was stalling when coming to a stop. The grounds on the back of the heads were a bit loose. Might wanna check those if the new tps doesn't fix the issue.
maroe624 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Dean_GTA
TPI
19
10-23-2009 01:46 PM
Dean_GTA
Tech / General Engine
2
04-05-2009 02:53 PM
SatisTraction
TPI
11
10-19-2007 11:04 PM
voltran
Tech / General Engine
4
12-05-2000 05:34 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: TPS disconnected, no more stall?


Contact Us - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: