TPI Idle too high? - Third Generation F-Body Message Boards

TPI Tuned Port Injection discussion and questions. LB9 and L98 tech, porting, tuning, and bolt-on aftermarket products.
Sponsored by:
Sponsored by:

TPI Idle too high?

Reply

Old 04-16-2012, 09:06 AM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: md
Posts: 74
Car: 88 firebird
Engine: 350tpi
Transmission: 700r4
Axle/Gears: 373
TPI Idle too high?

Just wanted to see if someone could help with a problem I can't seem to fix.
I have an 88 350 that was a 305 tbi and I swaped to TPI. I have been working out most of the bugs but one I can't seem to get. When I drive the car it has a rough idle and also when I come to a stop and put it in park it idles around 1800 and wont go down till it cools down . The car runs ok but does have a slight miss at low rpm's . I have replaced cap,rotor,wires,plugs,maf,tps,iac,coil with new injectors (24lb) and almost all the sensors and checked for vacuum leaks also set the tps and iac and set the fuel press at 50 with the vacuum line unpluged .The car is mosly stock just headers, exhaust, gears and 52mm tb and a prom to match the currunt mods. I am going to make more mods but I would like to start with a good running car first. Any help would be appreciated . thanks

Last edited by lowbird; 04-16-2012 at 09:29 AM.
lowbird is offline  
Reply With Quote
Old 04-16-2012, 10:00 AM
  #2  
Supreme Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Florida
Posts: 4,763
Car: 1987 Black IROC-Z (original owner)
Engine: 350 Crate with TPI
Transmission: 700R4 with 2400 SLP Stall
Re: TPI Idle too high?

Try resetting the idle with the adjustment screw on the trottle body.
DJP87Z28 is offline  
Reply With Quote
Old 04-16-2012, 10:03 AM
  #3  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: md
Posts: 74
Car: 88 firebird
Engine: 350tpi
Transmission: 700r4
Axle/Gears: 373
Re: TPI Idle too high?

Think that would work? I will try it. The idle is good in gear (700) .
lowbird is offline  
Reply With Quote
Old 04-17-2012, 09:53 AM
  #4  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: md
Posts: 74
Car: 88 firebird
Engine: 350tpi
Transmission: 700r4
Axle/Gears: 373
Re: TPI Idle too high?

I tried that . it did not work, the screw does not even touch the bracket.
lowbird is offline  
Reply With Quote
Old 04-18-2012, 01:56 AM
  #5  
Junior Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 15
Re: TPI Idle too high?

How's your timing?
weaselbeak is offline  
Reply With Quote
Old 04-22-2012, 11:56 PM
  #6  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: md
Posts: 74
Car: 88 firebird
Engine: 350tpi
Transmission: 700r4
Axle/Gears: 373
Re: TPI Idle too high?

Timing is at 6 with the wire unplugged.
lowbird is offline  
Reply With Quote
Old 04-23-2012, 01:46 AM
  #7  
Senior Member
 
Azrael91966669's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: cleveland ohio
Posts: 740
Car: 1991 camaro RS
Engine: superram ZZ3
Transmission: 4l60
Axle/Gears: pbr disc 3.27 nine bolt
Re: TPI Idle too high?

are you useing an external tach to make sure its really idleing that high or useing the factory tach

if it was really idleing that high when you pop it in gear it would really be putting a load on the trans

my dads irocs tach is off and shows 1500 when 1st started then shows 800 in gear but really its 900 and 600 cold start and drops to 700 and 550 when warm but i checked with a external tach to see before i when searching for vac leaks and what not
Azrael91966669 is offline  
Reply With Quote
Old 04-23-2012, 05:20 AM
  #8  
Member
iTrader: (1)
 
jeff_blake's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mountlake Terrace, Wa
Posts: 405
Car: 86 Iroc + 83 Firebird
Engine: Iroc 305 TPI, Firebird 305 4bbl
Transmission: 700r4 in both.
Axle/Gears: Iroc 3.27 Firebird 3.23
Re: TPI Idle too high?

could be a a faulty tach, one i have is a factory one, its 1k higher at all times. start, scanner reads 800, tach is 1800, ive learned to live with it.
jeff_blake is offline  
Reply With Quote
Old 04-23-2012, 05:56 PM
  #9  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: md
Posts: 74
Car: 88 firebird
Engine: 350tpi
Transmission: 700r4
Axle/Gears: 373
Re: TPI Idle too high?

I checked that already . the engine races high you can tell it's not tach . I am starting to wonder if I was sold a bad iac motor .
lowbird is offline  
Reply With Quote
Old 04-24-2012, 02:28 AM
  #10  
Member
iTrader: (1)
 
jeff_blake's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mountlake Terrace, Wa
Posts: 405
Car: 86 Iroc + 83 Firebird
Engine: Iroc 305 TPI, Firebird 305 4bbl
Transmission: 700r4 in both.
Axle/Gears: Iroc 3.27 Firebird 3.23
Re: TPI Idle too high?

u should be able to adjust the iac, least set it to factory and it may help you narrow it down.
jeff_blake is offline  
Reply With Quote
Old 07-12-2012, 02:14 PM
  #11  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: md
Posts: 74
Car: 88 firebird
Engine: 350tpi
Transmission: 700r4
Axle/Gears: 373
Re: TPI Idle too high?

Ok back at this high idle still. replaced iac and still there. Not sure where to go now I have done tps,iac,maf, collant temp sensor,set timming,02, set fuel press and tune up. I have no vaccum leaks . I have reset that iac motor 10 times and it is ok for about ten mins each time than back to a 1500 rpm idle.
lowbird is offline  
Reply With Quote
Old 02-24-2013, 10:56 PM
  #12  
Junior Member
 
titus78's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: placerville, ca
Posts: 8
Car: 1986 iroc
Engine: 305 tpi
Re: TPI Idle too high?

did you ever figure it out?
titus78 is offline  
Reply With Quote
Old 02-24-2013, 11:17 PM
  #13  
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 752
Car: 1991 Z28
Engine: 5.7 TPI
Transmission: 700R4
Re: TPI Idle too high?

Mine is doing the same thing! Hope he comes back with a solution!
micktroup2 is offline  
Reply With Quote
Old 05-26-2016, 08:14 PM
  #14  
Junior Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 3
Re: TPI Idle too high?

Originally Posted by micktroup2 View Post
Mine is doing the same thing! Hope he comes back with a solution!
Has anyone come up with the solution to this problem. I have an 86 camaro tpi with the same issue! I've done so much research and it seems like no one has an answer. It's making me irritated as f***.
86IROCZ28NDC is offline  
Reply With Quote
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Spyder_TheGamer
Tech / General Engine
1
12-25-2015 06:07 PM
Wade787b
TPI
2
09-29-2015 02:15 PM
Sanjay
Engine/Drivetrain/Suspension Parts for Sale
1
08-12-2015 04:41 PM
IROCThe5.7L
DIY PROM
1
08-10-2015 12:24 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: TPI Idle too high?


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: