1990 Camaro Wont Start - Third Generation F-Body Message Boards


TPI Tuned Port Injection discussion and questions. LB9 and L98 tech, porting, tuning, and bolt-on aftermarket products.
Sponsored by:
Sponsored by:

1990 Camaro Wont Start

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-25-2009, 04:53 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 30

1990 Camaro Wont Start

1990 Camaro Iroc 5.7 TPI

Car has been sitting for 4+ years, so last night i took MMO and put into all cylinders and let it sit overnight, this morning i could turn the motor over by hand so i know its not seized.

Put in new battery and attempted to crank, it would turn and turn just never fire up, so i sprayed Starting Fluid down the Throttle Body, cranked it and it fired up, died about a second later.

This leads me to believe the Fuel Pump is out, i checked all fuses, VATS is working correctly, changed out Fuel Pump Relay, gave it fresh gas, depressed the Schrader valve and a drop of gas came out of it, so no pressure at the fuel rail.

I can not hear the pump "hum" when i put the key in and to the ON position.

Only thing i can think of is the Fuel Pump being dead, i am going to try all possibilities before dropping the tank(From what ive read its a PITA)

I have bought the fuel filter, just not installed yet.

What else could it be, or am i stuck with dropping the tank and changing the pump.
Matemk is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2009, 05:01 PM   #2
Junior Member
 
cutlassman14's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: sarnia
Posts: 89
Car: 90 trans am
Transmission: 5 spd

Re: 1990 Camaro Wont Start

id try the fuel filter first
cutlassman14 is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2009, 05:17 PM   #3
Supreme Member
iTrader: (2)
 
TraviZ's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Woodland, CA
Posts: 10,494
Car: '02 Z06
Engine: L33 5.7
Transmission: T56
Axle/Gears: Stock IRS


Re: 1990 Camaro Wont Start

without the humming, I say change the pump, in fact i have a 255lph for sale cheap! its brand new walbro.

let me know if you want it
TraviZ is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2009, 07:54 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 30

Re: 1990 Camaro Wont Start

Think im going to make an access hole to the fuel pump and just go with a Delphi Fuel Pump for now.

Maybe i will be able to get it running tomorrow.
Matemk is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2009, 08:14 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 30

Re: 1990 Camaro Wont Start

Ok, did it the correct way and dropped the tank, replaced the Tank, Sending Unit, and Pump. i can hear it "hum" for a few seconds when i turn it off, but it still will not start up, i can spray starting fluid in there and it will turn over for a few seconds like before. but the pump is working now, just no start up
Matemk is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2009, 10:44 AM   #6
Senior Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: El Paso, Texas
Posts: 620
Car: 2000 Trans Am and a 85 Iroc-Z
Engine: The Mighty LS1& 305 just beat meTPI
Transmission: 4L60E and 700R4

Re: 1990 Camaro Wont Start

I am having the same issues right now. My Iroc hasn"t been turned on in over a year and is no humming. It is a new pump that I installed 3 years ago. it ran fine for 2 years(not many miles maybe 3K) and then sat now for over a year. I am going to check the relay right now and see if it has any current with the key in the run position. I don't believe it can be the pump since it is new and just sat. I am also going to change the filter just in case. I threw my fuel pressure tester on there and at the "run position"there is no pressure when there should be. let me know what you find just in case I don't finish my problem by today.
ThirdGenFire is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2009, 04:57 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 30

Re: 1990 Camaro Wont Start

http://www.austinthirdgen.org/index.php?pid=35

Follow that when testing, good stuff.

Mine turned out to be a dead fuel pump, replaced it and it started to HUM afterwards

Follow my other thread on this issue, has some good stuff in there also
https://www.thirdgen.org/forums/tech...y-90-iroc.html (HELP My 90 Iroc Wont Start)
Matemk is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2009, 11:39 AM   #8
Senior Member
 
Join Date: Jul 1999
Location: Everett, MA . USA
Posts: 853
Car: 89 FORMULA FIREBIRD, 86 CHEVY CAMARO
Engine: L98, LB9 RESPECTIVLY
Transmission: 700 R4 (BOTH)


Re: 1990 Camaro Wont Start

Before you do anything else check the main line fuse near the battery like the message in the linked post says, a quick way to check it is if the ses light does not light up when you try to start the car.
Also a bad ignition module will not fire the injectors have that checked too.
John 89 Formula is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2009, 10:35 PM   #9
Senior Member
 
86T/A_Ram_Air's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Brick, NJ
Posts: 870
Car: 91 Trans Am
Engine: 355 TPI
Transmission: Built T-5

Re: 1990 Camaro Wont Start

the injectors could all be gunked up with s*it too....pull the fuel rails and see if they will fire, have a friend give it a little crank you should be able to see if they fire right
86T/A_Ram_Air is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2009, 09:39 PM   #10
Member
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2009
Location: Petal Ms.
Posts: 410
Car: 1990 Iroc
Engine: 6.0
Transmission: 4l65E
Axle/Gears: 373 zexel torsen

Re: 1990 Camaro Wont Start

Finally got mine to crank today. The fuel injectors were stopped up with varnish.I was about ready to give up,But I cleaned the injectors myself and it fired right up. FINALLY.
Dustytrix is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[IL] 1990 Camaro RS Modified Frozer!!! Camaros for Sale 25 08-17-2016 07:37 PM
[CA] GM original OEM Driver Side Door Glass 1992 Trans Am Exterior Parts for Sale 5 04-04-2016 12:50 PM
'90 GTA Lower Dash Panel Inquiry (Passenger Side)... Street Lethal Interior 7 08-14-2015 08:25 PM
1992 Camaro at first barely runs, now doesnt at all 92camaroJoe Tech / General Engine 6 08-13-2015 06:07 AM
[QC] 1990 TPI & T5 Engine Harness, PCM & PROM Sanjay Engine/Drivetrain/Suspension Parts for Sale 1 08-12-2015 03:41 PM


Go Back   Third Generation F-Body Message Boards >

Tags
1990, 1990camaro, 90, camaro, camero, chevy, firing, fuel, gen, iroc, pump, replacing, spark, start, tpi, wont

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

1982 Camaro '82 || 1983 Camaro '83 || 1984 Camaro '84 || 1985 Camaro '85 || 1986 Camaro '86 || 1987 Camaro '87 || 1988 Camaro '88 || 1989 Camaro '89 || 1990 Camaro '90 || 1991 Camaro '91 || 1992 Camaro '92


All times are GMT -5. The time now is 09:52 AM.


All content copyright 1997 - 2014 ThirdGen.org. All rights reserved. No part of this website may be reproduced without the expressed, documented, and written consent of ThirdGen.org's Administrators.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: