V6 Discussion and questions about the base carbureted or MPFI V6's and the rare SFI Turbo V6.

Vacuum hose problem

Old 05-10-2019, 09:29 AM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 23
Vacuum hose problem


Does anyone know where this vacuum line is supposed to go ?
Redcamaro88 is offline  
Old 05-10-2019, 02:55 PM
  #2  
Supreme Member
iTrader: (1)
 
OrangeBird's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 2,081
Car: 1989 Firebird
Re: Vacuum hose problem

Yes indeed I do , it's supposed to connect to a piece of solid plastic tubing that is bundled in with the heater/AC wiring harness that exits the firewall . You may notice with that not connected the heat/AC blows out of the defroster vents only and not out of the dash vents or the floor vents , this is the default "failure mode" of when there is no vacuum applied to the heat/AC to ensure a clear windshield . Also , right at where the 90 degree bent rubber boot meets the valve there is broken off a second vacuum connection that's supposed to go to the vacuum storage ball that lives under the battery tray (jokingly called "The Orb of Power" by enough people that a search here for it will produce results) . With that being open like that you have a vacuum leak that could very well produce a crappy (choppy) idle .
OrangeBird is offline  
Old 05-10-2019, 07:07 PM
  #3  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 23
Re: Vacuum hose problem

Thanks for the response is this “orb of power on the 2.8 l camaros or are is it only on the v8
Redcamaro88 is offline  
Old 05-10-2019, 07:23 PM
  #4  
Supreme Member
iTrader: (1)
 
OrangeBird's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 2,081
Car: 1989 Firebird
Re: Vacuum hose problem

Originally Posted by Redcamaro88 View Post
Thanks for the response is this “orb of power on the 2.8 l camaros or are is it only on the v8
Your welcome , and yes , it's supposed to be on any third gen with a vacuum operated HVAC system regardless of the engine's number of cylinders .
OrangeBird is offline  
Old 05-10-2019, 07:41 PM
  #5  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 23
Re: Vacuum hose problem

Ok ,much appreciated
Redcamaro88 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Verhagen82
LTX and LSX
8
11-05-2012 09:56 PM
steve8586iroc
TBI
1
03-26-2004 01:00 AM
Homer
Tech / General Engine
2
08-13-2002 01:48 PM
breathment
Tech / General Engine
2
03-18-2002 07:47 PM
jm91rs
Tech / General Engine
1
01-29-2002 11:28 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Vacuum hose problem


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: