No low end - Third Generation F-Body Message Boards

Tech / General Engine Is your car making a strange sound or won't start? Thinking of adding power with a new combination? Need other technical information or engine specific advice? Don't see another board for your problem? Post it here!

No low end

Reply

Old 07-10-2018, 11:18 AM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2018
Location: Delavan, wi
Posts: 9
Car: 1990 camaro
Engine: 305
No low end

I just bought a 1990 camaro looks like an Iroc, but vin says rs coupe with a 305 bone stock. The problem Im having is it seems like I have no low end. Can't smoke the tires not even in first. it seems to run fine otherwise. Besides when I start it it seems like the tack goes way up but doesn't sound like the motor is screaming. Please help
Skipin45 is offline  
Reply With Quote
Old 07-10-2018, 12:10 PM
  #2  
Supreme Member
 
dmccain's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Ms
Posts: 2,554
Car: 89 Pontiac
Engine: 5.0 TBI
Transmission: 700R4. Shift kit+S10 TC
Axle/Gears: 3.73s Posi
Re: No low end

2.73 gears suck. 170HP sucks. This is the main reason you have no low end or power at all it seems. I have the same engine but with 3.73 gears and an S10 torque converter it will smoke the tires off. Trucks and Suvs can still make short work of me though but that's ok. Enjoy your car for what it is. A cool, great running, great sounding American classic.
dmccain is offline  
Reply With Quote
Old 07-10-2018, 12:13 PM
  #3  
Supreme Member
iTrader: (2)
 
red rock's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: WI.
Posts: 1,562
Car: 1987 iroc
Engine: 383 TPIS intake, Dyno Don headers
Transmission: 700R4 w/Pro-built Auto/transgo 2-3
Axle/Gears: 3.27/3.70 borg warner 9 bolt
Re: No low end

You need to find out what rear gears you have. A bone stock 305 with a lot of miles on it will not have much power left. https://www.thirdgen.org/1990-chevy-camaro/
red rock is offline  
Reply With Quote
Old 07-10-2018, 12:32 PM
  #4  
Supreme Member
iTrader: (5)
 
Thirdgen89GTA's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Chicagoland Suburbs
Posts: 5,146
Car: 1989 Trans Am GTA
Engine: LT1, AFR 195cc, 231/239 LE cam.
Transmission: M28 T56
Axle/Gears: 3.23 10bolt waiting to explode.
Re: No low end

Originally Posted by Skipin45 View Post
I just bought a 1990 camaro looks like an Iroc, but vin says rs coupe with a 305 bone stock. The problem Im having is it seems like I have no low end. Can't smoke the tires not even in first. it seems to run fine otherwise. Besides when I start it it seems like the tack goes way up but doesn't sound like the motor is screaming. Please help
The RS were never tire burners, but assuming they are running right they still can do a one wheel peel (not that its an indication of any real power in todays world)

You've got an old car, with unknown miles.

It probably needs your basic tune-up.

Plugs, Wires, Cap & Rotor.

And scan for codes.
Thirdgen89GTA is offline  
Reply With Quote
Old 07-10-2018, 01:16 PM
  #5  
Member
 
Go Blue's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 256
Re: No low end

How is the acceleration other than not being able to spin the tires? If you struggle to get up to 40+ MPH you might have a clogged cat? I agree with Thirdgen89GTA that you should do a tune up regardless. That's the first thing I always do when I get a used car.
Go Blue is offline  
Reply With Quote
Old 07-11-2018, 09:42 AM
  #6  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2018
Location: Delavan, wi
Posts: 9
Car: 1990 camaro
Engine: 305
Re: No low end

Originally Posted by Go Blue View Post
How is the acceleration other than not being able to spin the tires? If you struggle to get up to 40+ MPH you might have a clogged cat? I agree with Thirdgen89GTA that you should do a tune up regardless. That's the first thing I always do when I get a used car.
It seems to run just fine. Tack revs high. Seems like ldle it set to high. Is there a way to turn that down?
Skipin45 is offline  
Reply With Quote
Old 07-11-2018, 10:07 AM
  #7  
Supreme Member
 
dmccain's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Ms
Posts: 2,554
Car: 89 Pontiac
Engine: 5.0 TBI
Transmission: 700R4. Shift kit+S10 TC
Axle/Gears: 3.73s Posi
Re: No low end

You may have a vacuum leak.
dmccain is offline  
Reply With Quote
Old 07-11-2018, 10:30 AM
  #8  
Member
 
Go Blue's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 256
Re: No low end

Check your throttle body to make sure that there isn't a carbon buildup behind the throttle plates causing it to stick open. That's an easy clean with carb cleaner and a rag and will help in other areas of how well the engine runs.
Go Blue is offline  
Reply With Quote
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
blue86iroc
Car Audio
8
12-08-2004 08:38 PM
uidzer0_z28
Carburetors
11
07-11-2002 09:59 PM
MatthewH
TBI
1
08-18-2001 02:23 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: No low end


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: