Another 7730 issue - Third Generation F-Body Message Boards

DFI and ECM Discuss all aspects of DFI (Digital Fuel Injection), ECMs (Electronic Control Module), scanners, and diagnostic equipment. Fine tune your Third Gen computer system for top performance.

Another 7730 issue

Reply

Old 06-14-2018, 04:10 PM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 23
Another 7730 issue

I have a 91 3.1 V6 with the 7730 ECU that will only run at idle and hesitates/misses under any throttle. The check engine light is on all the time and does not blink when you turn the car on. Also when grounding the ALDL pin it still stays on solid. No code 12 flash or any other signs of life. I'm thinking the ECU is fried. Any thoughts?
v6opel is offline  
Reply With Quote
Old 06-14-2018, 04:11 PM
  #2  
Sponsor
iTrader: (80)
 
Tuned Performance's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Mile High Country !!!
Posts: 10,649
Re: Another 7730 issue

Sounds like a bad ecm .
Sent you a pm Incase you need one

Last edited by Tuned Performance; 06-14-2018 at 04:30 PM.
Tuned Performance is offline  
Reply With Quote
Old 06-15-2018, 05:37 AM
  #3  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 23
Re: Another 7730 issue

Thanks. So what would cause the ECM to fail besides old age? I've heard some say starting with a bad battery or something like that? I'm curious so that I can better take care of the system once repaired.
v6opel is offline  
Reply With Quote
Old 06-15-2018, 07:00 AM
  #4  
Moderator
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chasing Electrons
Posts: 17,142
Re: Another 7730 issue

Originally Posted by v6opel View Post
Thanks. So what would cause the ECM to fail besides old age? I've heard some say starting with a bad battery or something like that? I'm curious so that I can better take care of the system once repaired.
The solder joints on some of the chips crack and become intermittent. Sounds like an engine swap/conversion. To help with longevity, the ECM needs to be both electrically and vibration isolated from the chassis.

RBob.
RBob is offline  
Reply With Quote
Old 06-25-2018, 06:46 PM
  #5  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 23
Re: Another 7730 issue

Hey folks I tried a new ECM thanks to Brian but no luck and no change in performance. Engine starts and idles fine but has a hesitation and maybe a miss under load or acceleration. Check Engine Light (CEL) is on all the time. Even with engine off and ALDL pin grounded the CEL stays on constantly and won't even blink the code 12. I guess I'll need to check all the wiring for continuity but anybody have ideas please share.

Thanks
v6opel is offline  
Reply With Quote
Old 06-26-2018, 09:38 PM
  #6  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 23
Re: Another 7730 issue

Anyone have ideas?
v6opel is offline  
Reply With Quote
Old 06-26-2018, 09:44 PM
  #7  
Sponsor
iTrader: (80)
 
Tuned Performance's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Mile High Country !!!
Posts: 10,649
Re: Another 7730 issue

I’m not sure what would cause the lack of blinking the code 12. Have you double checked pin e12 of the ecm. E12 is the diagnostic terminal that gets grounded to blink the check engine light.
Tuned Performance is offline  
Reply With Quote
Old 06-27-2018, 04:51 PM
  #8  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 23
Re: Another 7730 issue

Originally Posted by Tuned Performance View Post
Iím not sure what would cause the lack of blinking the code 12. Have you double checked pin e12 of the ecm. E12 is the diagnostic terminal that gets grounded to blink the check engine light.
Yes, that is the line I am grounding but the light stays on and does not blink.
v6opel is offline  
Reply With Quote
Old 06-28-2018, 08:16 AM
  #9  
Moderator
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chasing Electrons
Posts: 17,142
Re: Another 7730 issue

Since the CEL doesn't blink at key-on, engine-off, the ECM isn't running from the PROM. It is in limp mode.

RBob.

Last edited by RBob; 06-28-2018 at 03:18 PM. Reason: spelling
RBob is offline  
Reply With Quote
Old 06-28-2018, 11:54 AM
  #10  
Sponsor
iTrader: (80)
 
Tuned Performance's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Mile High Country !!!
Posts: 10,649
Re: Another 7730 issue

Rbob, wouldn’t he have a code 41 or 51 ? Or does that not happen if he has a bit flip .
I think he mentioned to me he’s using a Piggyback adapter. So maybe it has a bad solder joint.

Last edited by Tuned Performance; 06-28-2018 at 01:10 PM. Reason: More useless data
Tuned Performance is offline  
Reply With Quote
Old 06-28-2018, 03:20 PM
  #11  
Moderator
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chasing Electrons
Posts: 17,142
Re: Another 7730 issue

Depends, if the bit flip was anywhere except the power up initialize code, it would be a simple checksum error. This causes a rapidly flickering CEL and code 51.

RBob.
RBob is offline  
Reply With Quote
Old 06-28-2018, 03:43 PM
  #12  
Sponsor
iTrader: (80)
 
Tuned Performance's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Mile High Country !!!
Posts: 10,649
Re: Another 7730 issue

Gotcha, great information
Tuned Performance is offline  
Reply With Quote
Old 07-01-2018, 09:44 AM
  #13  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 23
Re: Another 7730 issue

Great info and thanks! I've checked all the solder joint and have reseated the chip. Same results so perhaps something is wrong with the PROM.
v6opel is offline  
Reply With Quote
Reply
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
evilemokid94
Transmissions and Drivetrain
30
07-25-2013 10:33 AM
Zach/90\irocZ
Tech / General Engine
19
12-22-2012 09:35 PM
kaylin4u
DIY PROM
0
11-20-2006 06:27 PM
383LT1intake
DIY PROM
4
04-09-2003 06:26 AM


Thread Tools
Search this Thread
Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: